Svarthuset

Nu har jag fått en ny favorit bland deckarförfattarna! Jag dras oemotståndligt till dessa böcker som utspelar sig på karga, vindpinade öar långt från civilisationen.

Där spänningen byggs upp av personernas relationer med varandra, av hemligheter från det förflutna som avslöjas och blottar avgrundsdjup ondska.

Vi befinner oss på Isle of Lewis, en liten ö på Yttre Hebriderna utanför Skottland. I ett skjul på stranden hittas byns avskydde buses, Angel Macritchie, illa tilltygade kropp och Fin Macleod blir utkallad till ön från fastlandet för att utreda mordet.

Fin är född och uppvuxen på ön, men har inte varit där på nästan 20 år. Samtidigt som Fin jagar en mördare, möter han både gamla fiender och barndomsvänner, minns bortträngda minnen från sin barndom och brottas med den tragedi som drabbade hans familj för bara en månad sedan, då hans son omkom i en bilolycka.

Speciellt en scen i boken har präntats in i min hjärna. Männen på Isle of Lewis har en årlig tradition som går utöver det mesta, den så kallade gugajakten.
En liten utvald skara män, och några nya pojkar som skall initieras, ger sig iväg 8 mil ut till havs till en liten klippa där de under en veckas tid slaktar tusen havssule-fågelungar, en lokal delikatess. Hela den branta klippan är täckt av slipprigt hal fågelskit. När de har riskerat liv och lem och slitit hela dagen ute på klippväggarna tränger de ihop sig för natten i ett fuktigt gammalt ruckel uppe på toppen av klippan, i Svarthuset. Och alla vet, ”det som händer på ön – stannar på ön”.

Det här är den prisbelönade första delen i Isle of Lewis-trilogin och jag längtar redan efter fortsättningen!

 

Boken finns också som e-bok

Skrivet av Hilkka Horsma, Gällivare bibliotek