Sverigefinnar om kulturarv

Min berättelse färgad streck

Ella Turta, Förbundsordförande, Sverigefinska ungdomsförbundet:

Det är viktigt att synliggöra nationella minoriteters och urfolks kultur och kulturarv eftersom det är en stor del av Sveriges gemensamma kulturarv. Utan historisk kunskap är det svårare att förstå sin samtid.

Idag finns det en stor okunskap om nationella minoriteter. Det beror på att minoriteter inte syns och har låg status. Dessutom är det många unga sverigefinnar som inte har fått lära sig finska. Språket är en viktig nyckel till gemenskap, historia och kultur. Språket bör revitaliseras, vårdas och bevaras. Språk är makt över sin egen berättelse och en mänsklig rättighet.

Martti Paananen, Ordförande för Sverigefinländarnas delegation:

Sverigefinnarnas kulturarv är en naturlig del av det svenska samhället. Det är viktigt att finskans långa historia i Sverige erkänns och medvetandegörs. Samtidigt hör vi alla till en majoritet och minoritet. Skillnaden är enbart en fråga om perspektiv.

Kulturarv är smak och dofter, ljud och ljus, känslor och ord - alla är mina egna. Jag kan säga mamma och pappa på många olika språk, men ingen kan jämföras med äiti ja isä! Finskan är hjärtats språk: viktig och kär.

Vill du berätta om ditt kulturarv?

Läs mer om sverigefinnar

Sverigefinländarnas delegation
Sverigefinska ungdomsförbundet
Sverigefinländarnas arkiv

Till startsidan Kulturarv och nationella minoriteter

Till startsidan Min berättelse

Här hittar du alla våra sidor

 1. Lyssna på berättelser

  Här kan du lyssna på berättelser om språk, kulturarv och litteratur. Det är författare, musiker och kulturutövare som delar med sig. Det gör de på 5 språk.

 2. Författarporträtt

  Norrbottniska författare som skriver på nationella minoritets- och urfolksspråk

 3. Inskickade berättelser

  Här kan du läsa och lyssna på berättelser om språk, kulturarv och litteratur på samiska, meänkieli, finska och svenska. Skicka gärna in din berättelse, du också.

 4. Om projektet

  Min berättelse lyfter fram Norrbottens nedskrivna och berättade litteratur på nationella minoritets- och urfolksspråk.

 5. Min berättelse - digital utställning

  Dela din berättelse och lyssna på författarna. Kulturarvsåret 2019 hos biblioteken i länet fokuserar på nationella minoriteter och urfolket samer.