Litteraturveckan i P1

- här är vinnarna!

Litteraturveckan

 1. Caesaria

  By: Nordenhök, Hanna
  Language:
  Swedish
  Published: 2020
  Classification: Hc.01
  Available as: Book

Under Litteraturveckan handlar det om att läsa och lyssna på litteratur men också om att prata om läsning i bokcirklar. Värd för Litteraturveckan är Marie Lundström från Lundströms bokradio.

Vinnare av Romanpriset

Läsarjuryns motivering: För en mörk berättelse som genom sitt poetiska språk blir till en vacker läsupplevelse.

 

Full pott för Norrbotten

Extra roligt detta år är att Norrbotten var representerat på flera sätt. Förutom att Simon Issát Marainen och Karin Smirnoff var nominerade till novellpriset, så har tre av uppläsarna Norrbottensanknytning. Sara Arnia och Maja Runeberg som anställda vid Norrbottensteatern och Sven Björklund (mest känd från teatergruppen Klungan) som är född i Luleå. Kan även tilläggas att en av bokcirklarna i årets jury som nominerat noveller är "Kapitelsluklarklanen BK" från Piteå.

Vinnare av Novellpriset

Karin Smirnoff Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Missing People av Karin Smirnoff i uppläsning av Maja Runeberg

Lyssnarjuryns motivering: Han fick sälja skotern för att ha råd med handpenning till stugan i Västerbotten. De köpte huset för att ha en plats att bara vara på, de två. Under en ordknapp yta formar Karin Smirnoff en effektiv berättelse som är både smärtsam och överraskande. Maja Runeberg läser denna spännande radionovell med både värme och nerv.

 

Vinnare av Lyrikpriset

Digital upplaga av lyriksamlingen Kälda av Birgitta Lillpers Foto: Gunnel Johansson
Läs lyriksamlingen "Kälda" digitalt

Kälda av Birgitta Lillpers

Kritikerjuryns motivering: För att den placerar stövlarna mitt i lyrikens källåder och livets flöde. Ur det handfasta arbetet med att tvätta en vattenkälla skopar poeten upp avskalad klarhet och skimrande mångtydighet. Med en sällsynt omsorg om orden vidgas omhändertagandet om det nära till en akut angelägen fråga om vår överlevnad.

Vad ska man egentligen tänka på om man vill starta en bokklubb?

Kapitelslukarklubben BK från Piteå tipsar!