Svinnlandet

Kom! Följ med på en djupdykning ner i dumpstrarnas värld! Det blir en omskakande resa som handlar om vilket vansinnigt slöseri av mat som sker här och nu, i Sverige. Och om dem som vill göra något åt saken.

Andreas Jakobsson är frilansjournalist i Uppsala. Lite av en slump och av nyfikenhet följer han med en vän på en nattlig tur till en matbutik för att dumpstra. Alltså ta sig in i butikens soprum eller container för att ta tillvara den mat som slängts bort. Det blir startskottet för ett experiment. Hur mycket kan man använda av det man hittar? Kan man äta mat efter att bäst-före-datumet gått ut? Hur mycket pengar kan man spara?

Gratis mat i två år

I början är Andreas Jakobsson väldigt försiktig när han samlar in maten, han provar sig fram och läser på om hur maten är processad och hur hållbar den egentligen är. Han upptäcker att otroligt mycket mat slängs, fastän den är fräsch och fin men bäst-före-datumet är snart förbi. Han blir mer och mer intresserad av att ta reda på fakta om hela matbranschen. Om varför så mycket mat kasseras. Han kontaktar olika företag och forskare, intervjuar folk, tar reda på hur allt förhåller sig.

Man får följa Andreas Jakobsson under två års tid när han och hans familj i stort sett kan leva på gratis mat genom dumpstring. Han berättar i detalj hur det går till att dumpstra, bra saker att tänka på, folks reaktioner på dumpstrare. Han beskriver hur hans synsätt på miljö, samhälle och konsumtion förändras under den här tiden. Och inte minst hur sjukt systemet är som tillåter detta enorma svinn att fortgå.

Fler tips från Hilkka

  1. Historiegeneratorn

    Av: Wattin, Danny Tipsat av: Hilkka Horsma

    Alltemellanåt vill jag läsa något annorlunda. Något som överraskar mig, som känns nytt och fräscht. Då dök Historiegeneratorn upp som på beställning.

  2. Smak av norrsken - en matresa

    Av: Ylipää, Björn Tipsat av: Hilkka Horsma

    Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

  3. Pojken i bäcken

    Av: Alm, Lars Tipsat av: Hilkka Horsma

    Gruvstaden Kiruna i mitten på 1950-talet är inramningen för berättelsen om pojken Johan, åtta år. Det är en tuff uppväxt, med en pappa som super och lever rövare titt som tätt.

  4. Middagsmörker

    Av: Cederlund, Charlotte Tipsat av: Hilkka Horsma

    Ett snyggt omslag, stämningsfull titel, en fängslande inledning i en välbekant norrbottnisk miljö – den här boken bara ville bli lånad! Och mina förväntningar infriades. En debut jag varmt rekommenderar!

  5. Glupahungern

    Av: Lundgren, Andrea Tipsat av: Hilkka Horsma

    Vilken fascinerande släktsaga det här är, som griper tag och håller fast ända till slutet! Allt utspelar sig i en fiktiv by i Luleälvens närhet i det norrbottniska inlandet.

Visa fler...