Svinnlandet

Kom! Följ med på en djupdykning ner i dumpstrarnas värld! Det blir en omskakande resa som handlar om vilket vansinnigt slöseri av mat som sker här och nu, i Sverige. Och om dem som vill göra något åt saken.

Andreas Jakobsson är frilansjournalist i Uppsala. Lite av en slump och av nyfikenhet följer han med en vän på en nattlig tur till en matbutik för att dumpstra. Alltså ta sig in i butikens soprum eller container för att ta tillvara den mat som slängts bort. Det blir startskottet för ett experiment. Hur mycket kan man använda av det man hittar? Kan man äta mat efter att bäst-före-datumet gått ut? Hur mycket pengar kan man spara?

Gratis mat i två år

I början är Andreas Jakobsson väldigt försiktig när han samlar in maten, han provar sig fram och läser på om hur maten är processad och hur hållbar den egentligen är. Han upptäcker att otroligt mycket mat slängs, fastän den är fräsch och fin men bäst-före-datumet är snart förbi. Han blir mer och mer intresserad av att ta reda på fakta om hela matbranschen. Om varför så mycket mat kasseras. Han kontaktar olika företag och forskare, intervjuar folk, tar reda på hur allt förhåller sig.

Man får följa Andreas Jakobsson under två års tid när han och hans familj i stort sett kan leva på gratis mat genom dumpstring. Han berättar i detalj hur det går till att dumpstra, bra saker att tänka på, folks reaktioner på dumpstrare. Han beskriver hur hans synsätt på miljö, samhälle och konsumtion förändras under den här tiden. Och inte minst hur sjukt systemet är som tillåter detta enorma svinn att fortgå.

Fler tips från Hilkka

  1. Glupahungern

    By: Lundgren, Andrea Review by: Hilkka Horsma

    Vilken fascinerande släktsaga det här är, som griper tag och håller fast ända till slutet! Allt utspelar sig i en fiktiv by i Luleälvens närhet i det norrbottniska inlandet.

  2. Aednan

    By: Axelsson, Linnéa Review by: Hilkka Horsma

    Ett starkt, storslaget epos om samernas historia från 1900-talets början fram till idag. En prosadikt som på ett självklart och direkt sätt förmedlar hur ett samiskt liv i norra lappmarken har varit, är.

  3. Marken

    By: Väyrynen, David Review by: Hilkka Horsma

    Vi lever i den bästa av världar. Här på landet, i byn, i glesbygden, i norr. Marken är en varm, rak och ärlig hyllning till människorna och levnadssättet, till naturen i vår norra landsända.

  4. Ögonblick i vår svenska natur

    By: Olausson, Kenneth Review by: Hilkka Horsma

    Fantastiska naturupplevelser kan man ha hemma i sin egen trädgård eller i parken alldeles i närheten. Det blir vi påminda om av den här vackra fotoboken.

  5. Staden

    By: Sten, Camilla Review by: Hilkka Horsma

    1959 försvann hela befolkningen i den lilla gruvstaden Silvertjärn. Niohundra människor spårlöst borta. Vad var det som hände?

Show more...