Syndafall i Wilmslow

Mattesnillet och den moderna datorns fader Alan Turing tog 1954 livet av sig genom att bita i ett cyankaliumindränkt äpple. David Lagercrantz, författaren till fortsättningen på Stieg Larsson Milleniumtrilogi, låter en klassosäker polis utreda fallet som lever i ett samhälle där kommunistskräcken är ständigt närvarande.

Meningen ”Baserat på verkliga händelser” är något som nästan blivit en kliché, men det är precis vad den här romanen är byggd på. Vad polisen inte vet är att Alan Turing förestod en av de mest hemliga aktiviteterna i England under andra världskriget som kodknäckare. Kodknäckarnas insats har beräknats spara miljontals liv. Polisen vet dock att Alan Turing blivit dömd för en homosexuell förbindelse och att han valde kemisk kastrering framför fängelse. Homosexualitet i 1950-talets England var nämligen kriminaliserat.

Skildringen av hur en av andra världskrigets hemliga hjältar blev behandlad och betraktad under efterkrigstiden stämmer till eftertanke, speciellt som 2013 (boken kom ut 2009) Alan Turing postumt fick en ursäkt av den brittiska regeringen, genom att bli kungligt benådad av Elizabeth II.

Den här titeln finns även att läsa som e-bok, att lyssna på som ljudbok och som Daisy/talbok för dig med läsnedsättning.

Albert Bonniers, 2009.

Audience:

Tags:

Review by: Kristian Priemel Wednesday, December 2, 2015