Systrarna Tides sista sommar

Ett vackert gammalt hus, en familj i ruiner.

På en vindpinad klippa i Dorset ligger det vackra huset Clifftops. Där residerar Daphne och Alfred Tide. Redan från första dagen har Helen svårt att komma överens med sin dominanta svärmor, och det blir inte lättare med åren.

När så Daphne och Alfred dör i en bilolycka ärver sonen Richard huset – med en önskan från föräldrarna att han ska flytta dit och ta hand om det. Helen, som trivs utmärkt i London och med sitt arbete, vill absolut inte flytta men låter sig motvilligt övertalas och så kommer det sig att de lämnar allt och startar på nytt i Clifftops.

De båda döttrarna Cassandra (Cassie) och Pandora (Dora) finner sig till synes snabbt tillrätta, liksom Richard – det är bara Helen som blir mer och mer bitter och förgrämd.

Så upptäcker Helen att hon drabbats av en så kallad ”lycklig olyckshändelse” – hon väntar barn igen, och nio månader senare föds lille Alfie. Plötsligt ser Helen mål och mening med sitt liv och hela huset blomstrar kring den lille charmknutten som lindar alla kring lillfingret. Så går det några år, Cassie är sexton och nyförälskad, Dora fjorton och lille Alfie nästan fyra. Helen har börjat jobba vid närmaste universitet där hon också inleder en passionerad kärlekshistoria med en kollega, men nu är det sommarlov och vädret är vackert, och snart rämnar idyllen på ett fruktansvärt sätt för familjen Tide.

För mig var det här en något överraskande läsupplevelse, jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig av den här romanen med det tilltalande omslaget – men den gjorde mig inte besviken, om än lite ledsen.

Forum förlag 2014, översättning av Lisbet Hols

Boken finns också som Daisy/Talbok för dig med läsnedsättning.

Tags:

Review by: Agneta Krohn Strömshed Wednesday, July 1, 2015