The invention of wings

En fantastisk berättelse om starka och okuvliga kvinnor som funnits på riktigt! Håll utkik efter översättningen om du inte läser på engelska.

Den här boken utspelar sig i U.S.A mellan åren 1803 och 1838. Huvudpersonerna Hetty, Handful Grimké och Sarah Grimké möts när Sarah på sin elvaårsdag får slavflickan Hetty i present. Trots att, eller kanske rent av tack vare, Sarah vuxit upp med slavar runt omkring sig så är det något i hela hennes inre som revolterar mot att äga en annan människa.

Sarah är en ovanlig flicka på många sätt, hon älskar att låna böcker från sin pappas bibliotek och hon tycker om att diskutera med honom och sina bröder, hon avskyr att sitta tyst och snällt med sitt broderi. Hennes pappa undslipper sig vid något tillfälle att Sarah skulle bli en fantastisk jurist och detta är något hon tar fasta på, något som lyser som ett fyrbåk i hennes inre.

Den dagen hennes äldste bror ska åka till skolan för att utbilda sig till just jurist får Sarah veta att hon är kvinna och det finns ingen chans att hon varken kan eller ska bli jurist. Sarah får en lillasyster, Angelina, som kallas Nina. Nína vågar vara den rebell Sarah är innerst inne och tillsammans börjar de engagera sig i den infekterade slavfrågan. Hetty var också en verklig person men hon dog i unga år, så vad Sue Monk Kidd skriver om henne är fiktivt och mycket trovärdigt. Hetty har ett fantastiskt fint förhållande till sin mamma och när mamman efter några år blir tillfångatagen av slavjägare sätter Hetty sin tilltro till mammans älskare, den jättelika fria slaven Denmark Vesey.

Sue Monk Kidd bygger sin berättelse på de verkliga personerna Sarah och Angelina Grimké som växte upp i Charleston, South Carolina. Om du, precis som jag, vill veta mer om dessa systrar som var långt före sin tid i frågan om människors värde och jämställdhet så kan du läsa:

  • The Grimké sisters from South Carolina: Pioneers för women´s rights and abolition av Gerda Lerner
  • The feminist thought of Sarah Grimké av Gerda Lerner
  • Denmark Vesey: The buried story of America´s largest slave rebellion and the man who led it av David Robertson

Wiking Books, 2014

Audience:

Tags:

Review by: Emma Sundström Tuesday, October 28, 2014