Tillfälliga förändringar av tjänster och lånevillkor på grund av Coronaviruset.

Risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms fortfarande som hög. För att underlätta för dig som biblioteksanvändare, införs förändringar från 27 mars och året ut.

Omlån och avgifter

 • Antal omlån utökas till 5 gånger på alla medier. Medier som är reserverade går inte att förlänga.
 • Förseningsavgifterna tas bort.

Biblioteken och coronaviruset

All personal på Biblioteken i Norrbotten följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger gällande coronaviruset och covid-19. Har du hosta, snuva eller feber ska du stanna hemma och får inte vistas i bibliotekens lokaler. Om du är över 70 år eller tillhör en riskgrupp och inte kan besöka oss, kontakta ditt närmaste bibliotek för att få veta mer om vilken service du kan få. De flesta bibliotek har bokinkast där du kan lämna dina böcker utan att gå in på biblioteket.

Är du symptomfri är du naturligtvis fortsatt välkommen till biblioteken. Passa på och bunkra böcker så att du tar dig igenom en eventuell sjukdom eller karantän på ett trevligare sätt.

Digitala tjänster

Vi vill även tipsa om appen Biblio där du kan låna 3 e-böcker per kalendermånad. Visst vet du att vi har Pressreader, en tjänst där du kan läsa digitala tidningar från hela världen.

Vi får frågor om vi kan erbjuda någon streamingtjänst för filmer, till exempel Cineasterna. I dagsläget har många kommuner en ansträngd ekonomi och därför kan inte Biblioteken i Norrbotten köpa in och erbjuda den tjänsten.

Öppettider

Bibliotek kan komma att ändra sina öppettider eller stänga helt och bokbussturer kan komma att ställas in. Information om vad som gäller hittar du här på Bibblo.se under respektive bibliotek.

Ladda ner eller hämta din hälsoguide på biblioteket >>>

Bibliotekets digitala e-tjänster

 1. E-böcker

  Content page

  Vill du läsa en bok på din surfplatta eller smarta telefon? Biblioteken i Norrbotten har ett stort utbud av e-böcker. Söker du en speciell titel eller författare, använd sökrutan.

 2. E-ljudböcker

  Content page

  Vill du lyssna på en e-bok? Här har vi samlat några listor som vi hoppas ska ge dig inspiration. Söker du en speciell titel eller författare så kan du använda sökrutan.

 3. Biblio - bibliotekens digitala böcker på ett ställe

  Article Written by: Hannele Kylmämaa

  Du som lånar e-böcker från biblioteken i Norrbotten har tillgång till appen Biblio. Med appen blir det enklare att lyssna och läsa e-böcker i mobilen eller på surfplattan.

 4. Pressreader

  Content page

  Läs tidningar digitalt med ditt bibliotekskort!

Lyssna på podcast

Ladda ner eller hämta din hälsoguide på biblioteket >>>

Tags:

Tuesday, April 28, 2020