Tillstånd

Det är gråtunga, dystra, uppgivna tankar om överkonsumtion, klimatångest, skövlingen av våra skogar, flyktingars utsatta situation, familjeslitningar. Men samtidigt väldigt fascinerande och glimtvis också riktigt roliga scener som utspelar sig runt Axel Lindén.

Som nybliven skogsägare ska Axel Lindén börja arbeta i skogen, försörja sig och sin familj på gården han tagit över efter sin far. Fast det blir problematiskt på många olika sätt. Han är emot det vedertagna skogsbruket med kalhyggen. Helst vill han inte avverka skogen alls utan bara ta något träd här och där. Kan man leva på det? Grannar och skogsbolagsentreprenörer tycker han är konstig och omöjlig att ha att göra med.

Noll koll

Axel Lindén har noll erfarenhet av att sköta om skog. Han vet inte riktigt vad han ska göra. Han går omkring och tänker på allt möjligt. Sitter ner på stubbar och filosoferar. Han grubblar över hur vi missbrukar jordens resurser, att vi inte lever hållbart, att vi överkonsumerar. Han är ofta trött på tillvaron, vad är meningen med livet. Familjens tillvaro med hormonstinna tonårsbarn, familjehemsbarnet från Afghanistan och artonåringen som hotas av utvisning upptar ofta hans tankar. Då och då går han vilse och hittar knappt hem.

Stilla humor och grå tillvaro

Mitt i allt det trista och gråa finns ändå något fängslande. Med ett avskalat språk och konkret beskrivna situationer i skogen finns en omedelbar närvaro. Inte minst en underbar stilla humor. Det gillar jag.

För dig med läsnedsättning finns boken som talbok Daisy, inläsare Anders Mathlein.

Fler naturtips från Hilkka

 1. Det var en gång

  By: Israelsson, Holger Review by: Hilkka Horsma

  Boken är både en självbiografisk skildring av en uppväxt i en liten by, Nattavaara, i Lapplands inland, och ett försök att spegla den samhällsomvandling som skett på en relativt kort tid.

 2. Närmare naturen

  By: Ottosson, Åsa Review by: Hilkka Horsma

  Jag mår bra ute i naturen. I skogen, vid sjön, på toppen av berget. Stressen rinner av mig, jag känner mig stärkt och får mer energi, balans. Att sätta ord på det välbefinnande som all slags natur kan ge känns ibland väldigt flummigt och på något sätt ovetenskapligt, oseriöst. I Närmare naturen får jag konkreta, vetenskapliga beskrivningar på varför jag känner som jag gör därute.

 3. Naturligtvis!

  By: Lagache, Justine Review by: Hilkka Horsma

  Alarmerande rapporter om läget i naturen har den senaste tiden sköljt över oss. Den sjätte massutrotningen, bin som är hotade, kris för den biologiska mångfalden och därmed också hela mänskligheten. Listan kan göras hur lång som helst. Istället för att deppa ihop – gör någonting!

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Wednesday, November 18, 2020