Tillstånd

Det är gråtunga, dystra, uppgivna tankar om överkonsumtion, klimatångest, skövlingen av våra skogar, flyktingars utsatta situation, familjeslitningar. Men samtidigt väldigt fascinerande och glimtvis också riktigt roliga scener som utspelar sig runt Axel Lindén.

Som nybliven skogsägare ska Axel Lindén börja arbeta i skogen, försörja sig och sin familj på gården han tagit över efter sin far. Fast det blir problematiskt på många olika sätt. Han är emot det vedertagna skogsbruket med kalhyggen. Helst vill han inte avverka skogen alls utan bara ta något träd här och där. Kan man leva på det? Grannar och skogsbolagsentreprenörer tycker han är konstig och omöjlig att ha att göra med.

Noll koll

Axel Lindén har noll erfarenhet av att sköta om skog. Han vet inte riktigt vad han ska göra. Han går omkring och tänker på allt möjligt. Sitter ner på stubbar och filosoferar. Han grubblar över hur vi missbrukar jordens resurser, att vi inte lever hållbart, att vi överkonsumerar. Han är ofta trött på tillvaron, vad är meningen med livet. Familjens tillvaro med hormonstinna tonårsbarn, familjehemsbarnet från Afghanistan och artonåringen som hotas av utvisning upptar ofta hans tankar. Då och då går han vilse och hittar knappt hem.

Stilla humor och grå tillvaro

Mitt i allt det trista och gråa finns ändå något fängslande. Med ett avskalat språk och konkret beskrivna situationer i skogen finns en omedelbar närvaro. Inte minst en underbar stilla humor. Det gillar jag.

För dig med läsnedsättning finns boken som talbok Daisy, inläsare Anders Mathlein.

Fler naturtips från Hilkka

 1. Löparens hjärta

  By: Torgeby, Markus Review by: Hilkka Horsma

  Vilka fantastiskt fascinerande människor det finns! Jag blev helt tagen av Markus Torgebys berättelse! Om hans längtan efter att leva ett enkelt liv, utan konsumtionshets och stress. Att få fokusera helt på att träna löpning. Att vara här och nu, i stunden.

 2. Det var en gång

  By: Israelsson, Holger Review by: Hilkka Horsma

  Boken är både en självbiografisk skildring av en uppväxt i en liten by, Nattavaara, i Lapplands inland, och ett försök att spegla den samhällsomvandling som skett på en relativt kort tid.

 3. Nordkalotten 365

  Review by: Hilkka Horsma

  Det här är den ultimata naturserien att titta på för den som är intresserad av naturprogram! Extra roligt är att allt sker i miljöer nära oss här i Norrbotten.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Wednesday, November 18, 2020