Tillstånd

Det är gråtunga, dystra, uppgivna tankar om överkonsumtion, klimatångest, skövlingen av våra skogar, flyktingars utsatta situation, familjeslitningar. Men samtidigt väldigt fascinerande och glimtvis också riktigt roliga scener som utspelar sig runt Axel Lindén.

Som nybliven skogsägare ska Axel Lindén börja arbeta i skogen, försörja sig och sin familj på gården han tagit över efter sin far. Fast det blir problematiskt på många olika sätt. Han är emot det vedertagna skogsbruket med kalhyggen. Helst vill han inte avverka skogen alls utan bara ta något träd här och där. Kan man leva på det? Grannar och skogsbolagsentreprenörer tycker han är konstig och omöjlig att ha att göra med.

Noll koll

Axel Lindén har noll erfarenhet av att sköta om skog. Han vet inte riktigt vad han ska göra. Han går omkring och tänker på allt möjligt. Sitter ner på stubbar och filosoferar. Han grubblar över hur vi missbrukar jordens resurser, att vi inte lever hållbart, att vi överkonsumerar. Han är ofta trött på tillvaron, vad är meningen med livet. Familjens tillvaro med hormonstinna tonårsbarn, familjehemsbarnet från Afghanistan och artonåringen som hotas av utvisning upptar ofta hans tankar. Då och då går han vilse och hittar knappt hem.

Stilla humor och grå tillvaro

Mitt i allt det trista och gråa finns ändå något fängslande. Med ett avskalat språk och konkret beskrivna situationer i skogen finns en omedelbar närvaro. Inte minst en underbar stilla humor. Det gillar jag.

För dig med läsnedsättning finns boken som talbok Daisy, inläsare Anders Mathlein.

Fler naturtips från Hilkka

  1. Det glömda Laponia

    By: Aronson, Åke Review by: Hilkka Horsma

    Här berättar författaren om ett helt livs färder i oexploaterade marker. Hela boken är fylld av fantastiska fotografier över vidunderliga vyer och närbilder över månghundraåriga praktfulla träd.

  2. Livet i byn

    By: Olsson, Anna Review by: Hilkka Horsma

    En otroligt fin hyllning till det enkla men innehållsrika livet i en mindre by på landet. En livsstil, ett sätt att leva ute på landsbygden som idag blir allt svårare att klara av. Boken känns rakt igenom genuin och exklusiv. Vackra fotografier, ofta närbilder på en liten detalj, allt tryckt på kraftigt papper.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Wednesday, November 18, 2020