Tio över ett

Larmet på telefonen väcker henne varje natt klockan tio över ett. Hon hinner kolla att överlevnadsväskan står beredd under sängen, sen kommer mullret. Ska hon hinna rädda sin familj?

Maja är en tonårstjej som bor i en del av Kiruna som ska flyttas, eller som Maja säger, en del av Kiruna som ska rivas.

LKAB, som bryter den eftertraktade malmen, behöver utöka sina områden under jord och då är det inte säkert att bo kvar i stora delar av Kiruna. Därför ska stan flyttas. Huset som Maja och hennes familj bor i ska rivas och de måste flytta till en ny lägenhet i en annan del av stan.

Maja är livrädd att marken ska ge vika och att hon kommer att dö när hon rasar ner i ett bottenlöst hål. Hon är så rädd att hon inte kan sova. Men varför tar ingen hennes oro på allvar? Mamma tycker bara att hon är jobbig och skrämmer sin lillasyster med allt sitt prat om döden och pappa som jobbar under jord kan inte alls förstå hennes oro.

Vilken tur att hon har bokklubben där hon kan släppa sin oro för ett tag och att hon har sin bästa vän Julia som hon känt sen de var små. Julia bor också i ett hus som ska rivas men när hennes familj flyttar kommer dom inte att bo så nära varandra som de gör nu att dom kan se varandras fönster och skicka meddelanden med sina lampor.

Vilken tur att Albin har börjat på bokklubben, kanske han kommer att upptäcka henne snart? Om hon ser till att läsa böcker om hockey och fotboll har hon ju något att börja prata med honom om, eller?

Vilken tur att hon träffar Harry, som tar Majas oro på allvar och som finns som en skyddsängel när det stora eldprovet ska göras.

En fantastisk bok om tonåringars innersta tankar och oro. Ann-Helén Laestadius måste antingen ha sin egen tonårstid i bra minne eller så har hon kunnat krypa under huden på någon tonårstjej och använt hennes ord och funderingar.

Rabén och Sjögren, 2016.

Audience:

Tags:

Review by: Gunilla Almqvist Wednesday, July 27, 2016