Tips för unga läsare

Uppdraget till Jannike Lundgren och Åsa Wilén, Piteå bibliotek: tipsa om ett par riktigt bra böcker för unga. Resultatet: fem personligt utvalda titlar som passar för unga i åldern 7 till 15 år. Kanske någon av böckerna passar dig eller någon i din närhet.

Gräsmatta

Uppdraget finns att läsa som e-bok, Svartskogen och Tufft spel som DAISY/talbok för dig med läsnedsättning.

Jannikes tips

Det största bytet av Dan Smith

Oskari är tolv år och bor i Finland. Han tillhör ett folk med stark jägartradition och lever nära vildmarken. När han ska fylla tretton är det dags att genomgå den traditionella riten: att tillbringa ett dygn ute i skogen och fälla ett byte med bara en pilbåge till hjälp. Oskari är nervös. Han vet att han inte är någon jägare. Han är snabb och smart men ingen jägare.

Kvällen innan sin trettonårsdag skickas han ensam ut i vildmarken, övertygad om att han kommer att misslyckas. Det han sedan kommer att vara med om hade ingen kunnat förutse.

Under nattens första timmar störtar ett flygplan. Planet visar sig vara Air Force One som bär med sig ingen mindre än USA:s president. Presidenten överlever kraschen men terroristerna som kapat planet är honom på spåret. Nu är hans enda chans att överleva den hjälp han kan få av en tolvårig finsk pojke: Oskari.

Det blir en kamp på liv och död. Allt Oskari någonsin lärt sig om vildmarken och överlevnad sätts på prov. Allt för att rädda sig själv, presidenten till ett av världens mäktigaste länder och i förlängningen också förhindra ett krig.

Det största bytet är en andlöst spännande bok som du inte lägger ifrån dig förrän du läst sista sidan. Och när du har gjort det kan du börja längta efter filmen: boken bygger nämligen på filmen Big game med Samuel L. Jackson i rollen som USA:s president.


Uppdraget av Camilla Lagerqvist
Serie: Svarta rosorna

Året är 1943 och Maja ska fylla tretton år. Hon bor i Värmland, inte långt från norska gränsen. Där, och ute i resten av Europa, pågår brinnande krig. Majas pappa är inkallad i så kallad beredskap, därför måste Maja och hennes lillasyster hjälpa till mycket hemma men i övrigt har hon inte märkt av kriget så mycket. Fram tills nu. Det här är sommaren när Maja börjar förstå. 

Boken inleds med att hon får två nya kompisar. Den ena är Hilde som just har flyttat in från Norge med sin mamma. Hilde är allvarlig och vacker och bär på en stor hemsk hemlighet. Den andre är den judiske pojken Ben. Han berättar vad som egentligen pågår i Norge. Att där, på andra sidan gränsen, inte alls långt ifrån dem, tas judiska familjer tillfånga och skickas till koncentrationsläger där de gasas ihjäl. Att motståndsmän torteras till döds av soldater.

När Maja, Hilde och Ben börjar umgås får de av slump reda på att en mystisk och mytomspunnen motståndskvinna, Svarta rosen, är i fara. De bestämmer sig för att varna henne. Utan att förstå hur farligt det egentligen är ger de sig av en natt, smyger sig genom skogen och ut mot norska gränsen, för att leta reda på motståndsrörelsens högkvarter. Ett beslut som visar sig få ödesdigra konsekvenser.

En otroligt spännande bok och den första delen i serien om Svarta rosorna. Del två, Isbarnen, finns nu också att läsas och kan varmt rekommenderas! Från cirka elva år.

Kan lånas och läsas  som e-bok.

Åsas tips

Demonprofessorn av Charles Gilman
Serie: Lovecraftskolan

Robert ska börja en ny högstadieskola. Ensam. Alla hans kompisar börjar i en annan skola i en annan stadsdel. Nej förresten, inte riktigt alla. Glenn, som har mobbat honom i många år har tydligen också fått byta skola. Så typiskt!  Men det visar sig snabbt att Lovecraftskolan inte är som andra skolor (och om du slår upp namnet H.P. Lovecraft så förstår du varför).

Det visar sig också att Robert inte är som andra ungdomar. När skolan fylls av råttor och alla i skolan grips av panik står han lugnt kvar och väntar på att de ska springa ut av sig själva. Men det kommer att bli värre, mycket värre.
Läskiga böcker som passar för dig som är 12 år och uppåt.

Demonprofessorn fortsätts av Monstersystrarna och jag väntar otåligt på att få lägga händerna på resten av böckerna i serien.
Illustrationer av Eugene Smith.


Svartskogen av Helena Bross
Serie: Svartskogens hemligheter

Under en orientering med skolan går Teo och Bianca vilse i Svartskogen. En smal stig leder dem till Svartsjön, som sedan blir deras eget hemliga badställe. En kväll när de är där försvinner Biancas kläder, och en underlig korp ger dem en vacker liten blå blomma.

Det blir inledningen till ett riktigt äventyr med älvor, troll och jättar, och riktigt dumma människor som vill förstöra skogen. Passar bra för barn från sju år och uppåt.

Boken går att låna som DAISY/ljudbok för dig med läsnedsättning.

Det finns en fristående fortsättning som heter Främlingar i skogen. Illustrationer av Johan Egerkrans.


Tufft spel av Magnus Ljunggren
Serie: Bästa klubben

Böckerna i serien Bästa klubben handlar om en fotbollsklubb där killar och tjejer tränar ihop. Därför är det inte alls konstigt att Tina blir tillfrågad om hon vill spela match med killarna när de har ont om spelare en kväll. Tina är bättre på plan än de flesta av de andra spelarna, men en odräglig pappa förstör matchen för dem allihop genom att klaga på henne för att hon är tjej. Efter matchen känns det inte alls bra för Tina. Hur ska hon göra för att få veta om hon spelade för tufft? Det här är roliga, spännande och lättlästa böcker om fotboll, som passar för barn från sju år.

Illustrationer avMats Vänehem.

Boken går att låna som DAISY/ljudbok för dig med läsnedsättning.

De andra böckerna i serien heter Stolpe in, Bortdribblad och Toppa laget.