Tornedalingar om kulturarv

Min berättelse färgad streck

Daniel Särkijärvi, vice ordförande i Svenska Tornedalingars Riksförbund:

Att veta var jag kommer ifrån är att veta vem jag är. Att genom kulturen få spegla mig, få höra berättelserna, bli gripen och tagen, upprymd och lycklig, att få känna mitt sammanhang, tillhöra min egen historia, och få berätta och gestalta den.

Genom kulturarvet skapas den levande, utvecklande och stärkande kulturen. Kulturen och språket som säger oss vem vi är. Kulturen och språket som alltid funnits hos oss, runt oss, i oss. Kulturen som alltid utvecklas, som får oss att slå rot, som ger oss mening, lugn, gemenskap och växtkraft. Vi, det är vi, Tornedalingar, kväner, lantalaiset, alla som känner samhörighet med det meänkielitalande folket. Det är vi som skapat och skapar denna kultur, lever den och utvecklar och stärker den. Det är vi, som tillsammans med alla andra, stakar ut vägen in i framtiden.

Met Nuoret:

Att kunna ta upp en bok och känna igen sig i berättelsen är viktigt för att stärka den egna självkänslan. En bekräftelse på att ens egna erfarenheter räknas. Det kan vara ett äventyr att närma sig sitt språk i skrift och kunna utveckla den egna förståelsen för vad en tornedalsk kultur innebär för en själv.

Vill du berätta om ditt kulturarv? 

 1. Skicka in din berättelse

  Min berättelse lyfter litteratur och berättande på samiska, meänkieli och finska. Dela med dig av din berättelse om språk, kulturarv eller litteratur!

Läs mer om tornedalingar

Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset
Met Nuoret

Till startsidan Kulturarv och nationella minoriteter

Till startsidan Min berättelse

Här hittar du alla våra sidor

 1. Skicka in din berättelse

  Min berättelse lyfter litteratur och berättande på samiska, meänkieli och finska. Dela med dig av din berättelse om språk, kulturarv eller litteratur!

 2. Lyssna på berättelser

  Här kan du lyssna på berättelser om språk, kulturarv och litteratur. Det är författare, musiker och kulturutövare som delar med sig. Det gör de på 5 språk.

 3. Inskickade berättelser

  Här kan du läsa och lyssna på berättelser om språk, kulturarv och litteratur på samiska, meänkieli, finska och svenska. Skicka gärna in din berättelse, du också.

 4. Författarporträtt

  Norrbottniska författare som skriver på nationella minoritets- och urfolksspråk

 5. Om projektet

  Min berättelse lyfter fram Norrbottens nedskrivna och berättade litteratur på nationella minoritets- och urfolksspråk.

 6. Min berättelse - digital utställning

  Dela din berättelse och lyssna på författarna. Kulturarvsåret 2019 hos biblioteken i länet fokuserar på nationella minoriteter och urfolket samer.