Tornedalingar om kulturarv

Vy från en höjd med tallar och granar ner mot vatten. Foto: Simon Eliasson

Daniel Särkijärvi, styrelseledamot i Svenska Tornedalingars Riksförbund, 2019:

Att veta var jag kommer ifrån är att veta vem jag är. Att genom kulturen få spegla mig, få höra berättelserna, bli gripen och tagen, upprymd och lycklig, att få känna mitt sammanhang, tillhöra min egen historia, och få berätta och gestalta den.

Genom kulturarvet skapas den levande, utvecklande och stärkande kulturen. Kulturen och språket som säger oss vem vi är. Kulturen och språket som alltid funnits hos oss, runt oss, i oss. Kulturen som alltid utvecklas, som får oss att slå rot, som ger oss mening, lugn, gemenskap och växtkraft. Vi, det är vi, Tornedalingar, kväner, lantalaiset, alla som känner samhörighet med det meänkielitalande folket. Det är vi som skapat och skapar denna kultur, lever den och utvecklar och stärker den. Det är vi, som tillsammans med alla andra, stakar ut vägen in i framtiden.

Met Nuoret, 2019:

Att kunna ta upp en bok och känna igen sig i berättelsen är viktigt för att stärka den egna självkänslan. En bekräftelse på att ens egna erfarenheter räknas. Det kan vara ett äventyr att närma sig sitt språk i skrift och kunna utveckla den egna förståelsen för vad en tornedalsk kultur innebär för en själv.

Läs mer om tornedalingar

Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset
Met Nuoret