Tove Alsterdal

Under sommaren presenterar redaktionen norrbottniska författarskap, alla på olika sätt värda att uppmärksammas och lyftas.

Tove Alsterdal bild 2 Fotograf Annika Marklund
Tove Alsterdal finns på Norrbottensförfattare.se tillsammans med 112 andra intressanta författare.

Tove Alsterdal romandebuterade år 2009 med den hyllade thrillern Kvinnorna på stranden. Att skriva var inget nytt för Tove Alsterdal, för när hon debuterade hade hon verkat som skribent i över 20 år med en journalistutbildning i botten. Utöver journalistiken har hon även skrivit manus för scen, radio och tv. Dessutom har hon skrivit operalibrettot Woman of Cain i ett samarbete med musikern Fredrik Högberg – opera på webben. För att nu nämna några genreområden där hon verkat.

Den andra romanen, Ur tystnaden begravd, valdes ut för Norrbotten läser 2013. Det är en kriminalroman, som inleds med ett yxmord, i en by i Tornedalen men det förflutna kommer ikapp. Den handlar om de norrbottningar som under 1920- och 1930-talen emigrerade till forna Sovjetstaten och tystnaden kring dem som for och dem som återvände.

Textutdrag Ur tystnaden begravd >>>

Tove Alsterdal föddes i Malmö. Hennes föräldrar är från Värmland och Tornedalen, där Tove Alsterdal tillbringar många sommarlov.
– Jag trivs i storstan men återvänder alltid till Norrbotten, både till Luleå och Tornedalen. Jag är stolt över det arvet, Tornedalen är häftigt, det liknar ingenting annat. Och mina döttrar älskar det, vi åker dit varje sommar, jag vill verkligen att de ska få med sig en sådan spännande del av sitt arv, säger Tove Alsterdal.

Hon växte upp i Umeå och Stockholm och när det blev dags för utbildning läste hon till journalist i Kalix. Hon bodde 15 år i Luleå innan hon återvände till Stockholm.

Fotograf: Annika Marklund

När du trycker på pilen i rutan Reservera ser du om boken finns i andra format såsom e-bok, lättläst, talbok/DAISY, stor stil eller ljudbok.