Trädgårdstider

Efter nyår börjar det att klia i fingrarna. Frökatalogerna kommer i brevlådan och  vilda planer som innefattar betong, näckrosor och en massa grävande dyker upp i huvudet. Fast jag borde veta bättre så börjar jag sätta frön som sedan gror och kommer upp alldeles för fort. Allt blir en tanig, trasslig röra. Då börjar jag om och denna gång går det bättre. Det gror så sakterliga.

I februari kändes det fullkomligt glasklart att jag skulle sätta en hel påse rotsellerifrön. De är ju inte större än ett halvt sandkorn och ugnsrostad rotselleri är ju bara såååå gott.

Kriserna kommer - garanterat

I mitten av april börjar min partner klaga på att hen inte kan se ut längre för all växtlighet som trängs på fönsterbrädor och alla andra plana ytor. Om det är en varm vår lockas jag förköpa mig på länets handelsträdgårdar, bara för att några veckor senare svära åt minusgrader, snöglopp och hungriga harar. 

I mitten av maj städar jag  växthuset och sköljer ur de stora krukorna. Nu början väntan på att äntligen få plantera  tomater, gurka, paprika och kanske en physalis. När jag så har pyntat växthuset med en solskyddande gardin, burit in en liten fåtölj och ett bord med ljuslykta så kan jag inte hejda mig. Det är omöjligt. Jag bär in alla plantor och gräver ner i härlig ny jord. På  kvällen tänder jag lyktan och bara sitter där och njuter. Njuter av mina drömmar om plantor som når ända upp i växthusets tak, en skön känsla av barndomens berså precis som hos farmor.

Då kommer kris nummer två: kallnätterna. Har aldrig slagit fel. Jakten på 40 meter jordad kabel inleds, alla utrymmen genomsöks. När jag sedan har kopplat in värmeelementet för att rädda sommarens drömmar och höstens skörd kan jag äntligen andas ut.

Den vårdslösa sommaren?

Så en dag är sommaren äntligen här. Långkalsonger byts mot shorts och allt som stått och väntat i krukor ska ut, frön ska i jorden och grillen går varm. Om jag nu har tid att äta, på sin höjd blir det en filtallrik på altanen medan jag ser ut över pallkragar och rabatter som väntar på att bli fyllda av växtlighet. Och den där lilla vrån i hörnet av trädgården som nyligen besåtts för att bli en äng för alla våra viktiga små insekter. Jag är lugn. Jag har en plan.

Men tiden går och jag blir allt mer vårdslös. Plantor trycks ner där det finns plats, växthuset svämmar över men till slut är det äntligen dags att ta en paus och bara njuta i hängmattan.

Då dyker ogräset upp och ett annat arbete tar vid. Vissa år när jag summerar så är det bara att konstatera att kvickroten och våtarven har övertrumfat skörden av morötter. Andra år kämpar jag mot sniglar och andra kryp. Ibland vill jag bara stanna tiden när det är som vackrast, släpljus över ringblommor och svalt gräs mot barnens fötter.

 1. Ogräs

  Subtitle: känn igen och ta bort
  By: Ginsburg, Gunnel
  Language:
  Swedish
  Published: 2009
  Classification: Ufa
  Available as: Book

Odlarens tidslinje liknar årsringarna

Efter en förhoppningsvis bra sommar (sol och varmt på dagen och regn på natten) blir dagarna allt kortare och mörkare. Kanske har någon glädjedödare redan på midsommarafton påpekar vad som väntar. Att det roliga ligger bakom och nu går vi mot mörkare tider.

Har jag odlat grönsaker så är det dags för skördetid. Det syltas, saftas, torkas och fryses in. På kvällarna smyger jag som en våldnad bland blommorna och täcker dem för att hindra frostens angrepp. Igelkotten smaskar kattmat under vinbärsbuskarna och en dag flyttar tranorna söderut med ett vemodigt trumpetande. Eller så är de lyckliga att vara på väg till värmen? Det känns vemodigt att plocka in de sista luktärterna och vara den som stannar kvar och härdar ut.

Men den som har en trädgård lever inte längs en linje med ett början och ett slut. Den som odlar går i cirklar som liknar årsringarna på ett träd. Erfarenhet läggs till erfarenhet med vetskapen om att ingenting kommer någonsin att bli färdigt. Och det är som det ska.

 

Här hittar du alla avsnitt av SVT:s "Trädgårdstider"

Boktipslista

 1. Plantera och odla

  Att drömma sig bort i odlingens möjligheter och omöjligheter är en underbar vår-syssla. Här bjuder webbredaktionen på lästips om allt från ekologisk odling till heta chiliplantor.

Bibblo-tipsarnas trädgårdstips

 1. Odla steg för steg

  By: Lidström, Clara Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Säg det barn som inte fascineras av allt som växer.

 2. Rabarber

  By: Nilsson, Ingar Review by: Yvonne M Nilsson

  Odlingstips, kulturhistoria och recept. Du får följa rabarberns väg till Europa och läsa om sjukdomar som botades med rostad rabarberrot.

 3. Våra älskade trädgårdsrum i norr

  By: Carlander, Laila Review by: Agneta Krohn Strömshed

  När våren kommer vill man planera och plantera och vad passar bättre än en inspirerande trädgårdsbok speciellt för Norrbotten?

 4. Stefans lilla gröna

  By: Sundström, Stefan Review by: Jan Olofsson

  "En handbok i utanförskap" kallar Stefan Sundström sin odlarbok - som en känga mot samhällets överideologi där livets mening är att jobba så mycket som möjligt för att konsumera så mycket som möjligt.

Tags:

Written by: Ulrika Persson Maria Öman Wednesday, May 2, 2018