Tungviktarmötet

Tiden har runnit ifrån dem och deras midjemått har svällt och är lika överdimensionerat som deras självförtroende.

Denna smått ovanliga bantningsbok berättar om ett vad mellan två tungviktare som tänker ta itu med sin fetma, och förloraren i kampen ska göra det vinnaren begär. Undertiteln En kamp om hälsa – det är inte så jävla lätt som det verkar ger en bra ledtråd till utvecklingen i vadet mellan dem under 12 veckor av deras liv.

Börge Hellström, en del av deckarförfattarduon Hellström & Roslund, har samma tuffa machospråkbruk som vännen Patrik Pelosio. Den senare har sin bok Jiddra inte skildrat sin tid i tung gängkriminalitet, och är en idag ofta anlitad föreläsare. De mustiga uttrycken och smått aggressiva vändningarna blandas med iakttagelser och ihopklappningar.

Det är roligt men allvarligt, där luftslott rasar ner i krass verklighet, känslolycka ersätts av ren tragik. Det här handlar inte så mycket om att banta, utan är en demonstration av mycket snack som i sin klokhet plötsligt vänds till sin motsats när de plötsligt avviker från det de själva bestämt. Faktarutor skrivna av de två kontrahenterna dyker med jämna mellanrum upp och är relaterade till bokens innehåll.

Vem som vinner är egentligen inte intressant, utan det som är behållningen är själva resan, det vill säga de egna iakttagelserna de gör medan tiden bara rinner iväg, samtidigt som kilona inte rasar i den takt de tänkt sig.

 

Audience:

Tags:

Review by: Maria Öman Friday, November 13, 2015