Tunna väggar

En debutbok som är en charmig mix av norrländsk chicklit och samhällskritisk analys av hur vi missbrukar våra ändliga resurser på den här planeten.

Vera är en ung sjuksköterska som flyr sitt glädjelösa äktenskap genom att åka till Colombia och arbeta för en hjälporganisation. Natten efter en livsomvälvande upplevelse i Sierra Nevadabergen med Kogi-indianerna hamnar Vera i en gerillaattack. Med ett skadat knä lyckas hon fly och åker sedan hem till trygga Sverige.

Efter mötet med Kogi-indianerna känner Vera att hon har fått ett uppdrag. Kogifolket, som faktiskt existerar på riktigt, vill varna mänskligheten för att vi förbrukar alldeles för mycket av moder jords resurser. Vi skövlar och förstör vår natur och det kommer att bli vår undergång, förr eller senare. Redan 1990 gjorde BBC en dokumentärfilm om Kogi-indianerna som heter From the heart of the world – The elder brothers warning.

Vera vill bli en positiv kraft och bidra till en ökad medvetenhet om situationen i världen. För att förstå marknadskrafterna som styr vår konsumtion lämnar Vera än en gång sin man Adam i Stockholm och flyttar till Umeå och börjar plugga nationalekonomi. Där träffar hon Peter, sin raka motsats. Han är den sorglöse arvtagaren till lyxresearrangören Great Escape och har massor av kontakter inom finanseliten. Och han är en riktig casanova. Som grannar i studentkorridoren går det inte att undvika att deras olika världar krockar med varandra.

Visst är det både rätt förutsägbart och fullt av klyschor, men vilken chicklitbok är inte det? Jag tycker också att resonemangen kring hur världsekonomin är uppbyggd och fungerar är lite för ingående beskrivna och hade kunna kortats ner. Men det finns ett driv i berättelsen som gör att jag vill läsa vidare.

Det är ett underhållande kärleksdrama och emellanåt glimtar det till av intressanta iakttagelser om mänskliga företeelser som bemötandet i sjukvården, konflikthantering och en jämförelse mellan Titanic och världsekonomin som känns mycket träffande.

Anna Borgeryd, statsvetare och forskare från Umeå, är uppväxt i familjeföretaget Polarbröd. Hon har skrivit musik, poesi och filmmanus.

Pärspektiv, 2013

Audience:

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Friday, October 24, 2014