Udolphos mysterier

En underhållande gotisk skräckklassiker med stoff för en hel dramaserie.

Romanen tar verkligen med dig på en resa. Det är ett drama i flera akter med många miljöbeskrivningar. Vi har allt från tragiska dödsfall, förskingring av pengar och första kärleken. Handlingen innehåller även oförstående förmyndare, oväntade giftemål, långa resor, hasardspel och mystiska händelser. Och om inte det var nog utkämpas det också dueller, kidnappning och någon blir inlåst i ett torn. En viktig detalj som inte får glömmas är alla svimningar på grund av känslostormar. Allt detta beskriver bara kort vad som händer i volym 1 av 2. Hur ska vår kära huvudperson Emily St Aubert klara allt detta? 

Förtryckta känslor

Emily har en lycklig barndom. Hon är en känslomänniska men hennes far har gjort allt för att uppfostra henne att förtrycka sina känslor för låter man dem styra kan det gå illa. Man ska vara rationell i allt. Emily är oskuldsfull och oförstörd men hon är inte dum. Emily förlorar sina föräldrar i febersjukdom med kort mellanrum. Hon måste flytta från sitt älskade föräldrahem till sin faster, Madame Cheron, som får ansvar för henne. Under en rundresa med sin far kort innan han dör träffar hon en ung man, Valancourt, som hon blir förtjust i, och han i henne. 

Emily får tillstånd att gifta sig med Valancourt när det kommer fram att hans släkting är en framstående dam som Madame Cheron gärna umgås med. Men bröllopet blir hastigt inställt när faster oväntat gifter sig med en, vad hon tror, italiensk adelsman, Montoni, och de beger sig på resa till Italien. 

Förvirring och skräck

Snart (efter bara 300 sidor) hamnar sällskapet i Montonis gotiska borg i italienska Appeninerna. Och här är det tryckande stämning. Emily blir tilldelad ett rum som har en extra dörr ut till ett dolt trapphus som inte går att låsa. Hon får inte byta rum och fasar för att behöva sova där ensam. Det hörs knarrande ljud, mystisk musik och Emily vet inte vad hon ska tro. En dag hittar hon en tavla i ett annat rum övertäckt med en slöja. Efter att hon lyft på slöjan blir hon så skakad att hon svimmar. Men vad får hon se som är så chockerande?

Efter en tid blir slottet fullt av banditer och Emily blir övertygad att Montoni är en rövarhövding. Emily är förvirrad och försöker hålla fast vid sina övertygelser och behålla fattningen när hon utsätts för hårda prövningar både psykisk och fysiskt. Frågan är om Emily kan behålla sin styrka och sina känslor för Valancourt när hon är fången i detta skräckpalats. 

Inspirerat andra författare

Udolphos mysterier av Ann Radcliffe publicerades för första gången 1794 i 4 volymer. Anne Radcliffe ses som en pionjär inom gotisk romankonst och hennes böcker har inspirerat många efterföljare. 

Efter läsning av detta praktverk rekommenderar jag en läsning av  Abbey av Jane Austen. Det var där jag först hörde talas om Ann Radcliffes roman. I Northanger Abbey gör Jane Austen satir över Radcliffe och det gotiska. Huvudpersonen, Catherine Morland, förläser sig på gotisk skräcklitteratur och tappar fattningen. Romanen fick fler dimensioner och jag uppskattade den mer efter att jag läst Radcliffes klassiker. 

 

Läs den här också

 1. Northanger Abbey

  By: Austen, Jane Review by: Magnus Svartvall

  En sak är säker. Det är inte nyttigt att läsa. Inte om man får tro Jane Austen. Men läsningen kan ha vissa positiva bi-effekter. Som att man blir gift.

Fler tips från Juli

 1. Den konserverade änkan

  By: Gullberg, Hélène Review by: Julia Åhl Kunto

  Hushållsdrama med stora konflikter, kärlek och sorg. En historisk roman byggd på verkliga personer och deras öde från slutet på 1700-talet.

 2. Heros hundra nätter

  By: Greenberg, Isabel Review by: Julia Åhl Kunto

  En grafisk roman om makt, kärlek och berättandets kraft.

 3. Olive, Again

  By: Strout, Elizabeth Review by: Julia Åhl Kunto

  Navigating life with heart attacks, friends, poems and pedicures.

Här hittar du alla Julias tips

 1. Julia: barn och engelskt

  Julia tipsar helst om böcker för barn mellan 9-12 år. Den engelska litteraturen har ingen åldersbegränsning.

Audience:

Tags:

Review by: Julia Åhl Kunto Wednesday, November 3, 2021