Uppstigandet

Det var med tvekan jag öppnade Karen Baos debutbok Uppstigandet. På dess baksida dras paralleller till både Legend- och Divergent-serierna och jag undrade om den verkligen skulle kunna leva upp till att jämföras med dessa. Det gjorde den!

Den har likheter med nämnda serier men är även nyskapande, en bra kombination.

Platsen är på månen dit kolonins förfäder emigrerat efter att miljön på jorden kollapsat. Över månbaserna bestämmer Kommittéen, som till hjälp att upprätthålla kontrollen samt skydda invånarna mot attacker från jorden har milisen. Här finns Phaet som för att kunna ta hand om sina yngre syskon och hjälpa sin mamma tar värvning i milisen. Det blir en hård utbildning, mycket beroende på att hon är yngre än de flesta av rekryterna, och hon skaffar sig både fiender och vänner. I synnerhet känner hon samhörighet med den mystiske Wes, som även han är något av en outsider. 

Men så visar det sig att hennes mamma, som har arresterats, kanske inte är så oskyldig som hon trott. Eller är det systemet det är något fel på? Phaet börjar undra och slutet på den första boken i serien The Dove chronicles blir väldigt spännande med mycket action och lämnade mig som läsare med en stark önskan om att få läsa vidare direkt.

Modernista, 2015.

Läs mer om Karen Bao på http://www.karenbaobooks.com/

Audience:

Tags:

Review by: Annelill Mickelsson Vallin Monday, October 26, 2015