Upptäck skogen med mig i sommar

Hilkka Horsma är en av Bibblotipsarna. Här får du tips om blommor och blader, om rysligt skogsmörk deckare och en skogshuggares skägg.

Den här sommaren ska jag upptäcka och utforska skogen har jag tänkt. Kanske till och med bli en trädkramare. Jag har blivit varse att jag har fantastiska ställen alldeles runt knuten där jag bor. På ett par platser växer den lilla vackra orkidéen nornan. I Rävdalen kan jag promenera över tallhedar, genom sumpskogsområden med massor av rödlistade växter ända fram till ravinen Djävulsklyftan där pilgrimsfalken häckar.

Skogen från soffan

Inspiration att uppleva allt vad skogen kan erbjuda har jag såklart fått från människor men också från böcker jag läst. Skulle det nu bli lite regn någon dag kommer jag krypa upp i soffan med en spännande thriller, blandat smågodis och bara njuta av långa lediga semesterdagar. De här böckerna har skapat en förväntansfull känsla inför sommaren för mig. Jag hoppas att du som läser det här blir nyfiken och lässugen, kanske till och med får lust att gå ut på en härlig skogspromenad!

Ha en riktigt härlig sommar!

Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben

En fascinerande bok om framför allt träd, men också annat liv som finns i skogen. Det forskas om växter och träd, ny kunskap tas fram som inte så många vet om ännu. Som att träd samverkar med sina artfränder. De hjälper grannträd som drabbats av skador, insektsangrepp. Träd har ett socialt liv, hur otroligt det än kan låta.

 1. Trädens hemliga liv

  By: Wohlleben, Peter
  Language:
  Swedish
  Published: 2016
  Classification: Ufaa
  Available as: Book

Kåda av Ane Riel

En stark och annorlunda kriminalroman om en dysfunktionell familj. Liv är en ung flicka som växer upp på en enslig gård. Pappa Jens tjänar pengar på att snickra, laga saker på beställning i bygden och sälja julgranar från den egna odlingen. Mamma Maria tar hand om huset, gården och djuren.

När Livs tvillingbror Carl dör som spädbarn förändras föräldrarna, de isolerar sig mer och mer. Jens får samlarmani och snart är hela gården belamrad med skrot, det går knappt att ta sig fram. Maria äter och äter, till sist kan hon inte ta sig upp ur sängen. När folk blir nyfikna på familjen börjar Jens lägga ut fällor på gården så att ingen ska kunna komma nära.

Boken finns som talbok Daisy för dig med läsnedsättning.

 1. Kåda

  By: Riel, Ane
  Language:
  Swedish
  Published: 2017
  Classification: Hceda.01
  Available as: Book

I en mörk, mörk skog av Ruth Ware

En spännande thriller med klaustrofobisk känsla. Nora åker iväg på en möhippa till en stuga ute i en skog med vänner hon inte sett på 10 år. När hon väl är framme får hon veta att brudgummen är hennes expojkvän. Stämningen i gruppen är konstig från början och inte blir det bättre när en inkräktare dyker upp en kväll. Total panik utbryter.

Boken finns som talbok Daisy för dig med läsnedsättning.

Vilda orkidéer av Bo Nylén och Lennart Utgren

En behändig liten bok i fickformat som berättar om alla olika arter av orkidéer som finns i Sverige. Ett foto av varje art, en kort beskrivning och en karta som visar i vilken del av Sverige den växer. Precis lagom med information för en nybörjare som mig att studera inför skogsturen.

 1. Vilda orkidéer

  Subtitle: guide till Sveriges alla arter
  By: Nylén, Bo
  Language:
  Swedish
  Published: 2005
  Classification: Uffbe.07-c
  Available as: Book

Ensam kvar av Alexandra Oliva

På ett intressant och fängslande sätt får vi följa Zoos kamp för att klara sig i ödemarken. Zoo har anmält sig till en TV-inspelning/tävling i överlevnad. Deltagarna följs av kameramän, producenter. De är ständigt övervakade. Men efter bara någon vecka lamslås hela landet av en pest. Zoo vägrar länge inse fakta. Hon tror tävlingen pågår, fast alla människor försvunnit.

 1. Ensam kvar

  By: Oliva, Alexandra
  Language:
  Swedish
  Available as: E-book

Jag vet var du bor av Claire Kendal

Det är nästan frustrerande att läsa böcker om stalkers. Det spelar ingen roll vad offret gör. Varken polisanmälningar eller besöksförbud hjälper om stalkern verkligen vill komma åt dig. Clarissas förföljare Rafe lämnar henne aldrig ifred. Inte ens när Clarissa blir kallad till jurytjänst undkommer hon honom. Han kommer till rättegången och sätter sig bland åhörarna. Clarissa inser att hon måste bli offensiv istället. Hon börjar forska i Rafes förflutna och smider planer för att oskadliggöra honom.

Den här boken finns som talbok Daisy för dig med läsnedsättning.

 1. Jag vet var du bor

  By: Kendal, Claire
  Language:
  Swedish
  Published: 2016
  Classification: Hcee.01
  Available as: Book

Fågelbord och holkar att snickra själv av Per Bergenholz

Ibland kan det vara skönt att ta en paus från läsningen och skapa något praktiskt och konkret, tycker jag. I den här boken visas hur man enkelt kan bygga en egen holk eller fågelbord. Tydliga steg för steg-instruktioner och ritningar med måttangivelser, det ska jag nog klara av! Fast vem ska jag bygga till tro, blåmesen eller talgoxen?

Skogshuggarens skägg av Duncan Beedie

Jag väljer att avluta dessa boktips med en charmig bilderbok om skogshuggaren Stor-Jimmy. Han jobbar ihärdigt med att fälla träd, dagen lång. Men så en kväll knackar det på dörren. En liten men mycket arg fågel undrar var han nu ska bo när alla träden är nerhuggna. Fågeln får flytta in i Stor-Jimmys skägg. Nästa kväll blir det igelkottens tur att flytta in i skägget. Kvällen efter det är det bävern som förlorat sitt hem. Att ha en massa djur boende i skägget fungerar såklart inte i längden, men Stor-Jimmy kommer på en lösning till slut.

 1. Skogshuggarens skägg

  By: Beedie, Duncan
  Language:
  Swedish
  Published: 2017
  Classification: Hcf(yb)
  Available as: BookFler sommartipsare

 1. Det var bättre förr

  Written by: Kristian Priemel

  Det tycker Kristian Priemel, en av tipsarna på Bibblo.se. Här sommartipsar han på tema nostalgi.

 2. Mina bästa just nu

  Written by: Agneta Krohn Strömshed

  Agneta Krohn Strömshed är en av Bibblotipsarna. Agneta tycker att all tid som inte ägnas åt läsning är bortslösad tid.

Show more...

 1. E-ljudböcker Så funkar det

  För att kunna låna e-böcker hos oss måste du ha ett lånekort med pin-kod. Du kan lyssna på e-ljudböcker på din dator, smarta telefon eller surfplatta/läsplatta. Du får låna totalt 3 e-böcker per kalendermånad.

Fler tips från Hilkka

Show more...

Tags:

Written by: Hilkka Horsma Monday, August 6, 2018