Utsuddade spår

”Vet ni varför det inte skrivs några detektivromaner på hebreiska?”

Det är huvudpersonens, polisen Avraham Avraham, fråga till en kvinna som kommit för att anmäla att hennes tonårige son försvunnit. Hans syfte är att tala om att grova brott är ytterligt sällsynta i Israel, och därför har författare som vill skriva kriminalromaner på hebreiska inget att skriva om. Men det visar sig inte vara så enkelt som att sonen rymt bara för att bli återfunnen, utan dagarna går och pojken förblir försvunnen.

Utsuddade spår är en polisroman, men gör också en lite utstickare i litteraturen när den följer en lärares konstiga göranden och låtanden för att få inspiration att skriva. Elementet av osäkerhet finns hela tiden där. Är inspirationen till skrivandet föranlett av att denne gjort något mot den försvunne sonen som av läraren fått privatlektioner i engelska? Och varför är han så enträgen när det gäller att få prata med polisen när det gäller försvinnandet?

Tvivel

Huvudpersonen, som enligt sig själv, är polis dygnet runt, anfräts hela tiden av tvivel vilket gör honom ovanligt vankelmodig men mycket mänsklig. Känslostämningar har en central roll i skildringen.

Och för att återgå till frågan i inledningen så visar det sig att Shin Beth, den israeliska säkerhetspolisen, ivrigt diskuterat frågan och avlevererar sitt svar. Med en rysning undrar polismannen Avraham om de hört honom ställa frågan genom avlyssning.

Boken finns som e-ljudbok.

 

Fler deckartips

 1. Kautokeino, en blodig kniv

  By: Pettersson, Lars Review by: Kristian Priemel

  Utvald bok i bibliotekens läsäventyr Norrbotten läser 2015. Författaren fick Svenska deckarakademins debutantpris 2012, och det är en välförtjänt utmärkelse. Det är ingen förenklad kriminalhistoria som utspelar sig i den norska finnmarkens nejder.

 2. Stallo

  By: Spjut, Stefan Review by: Kristian Priemel

  När Emelie Demant Hatt i början av 1900-talet uppmuntrade och drev på Johan Turi för att skriva Muittalus samid birra (En bok om samernas liv), förekommer där figurer som har samlingsnamnet Stalo. Det är inga kärvänliga existenser, utan en blandning mellan knotiga jättar och människor, hämningslösa som få och ställer till det ordentligt i samernas liv. Det är bråk och kiv, och strid på liv och död.

 3. Utsuddade spår

  By: Mishani, Dror Review by: Kristian Priemel

  ”Vet ni varför det inte skrivs några detektivromaner på hebreiska?”

 4. Förrädare

  By: Scott, Manda Review by: Kristian Priemel

  En äldre kvinna skjuts till döds. En effektiv fransk kommissarie får gå tillbaka till andra världskriget för att lösa mordet.

 5. Gudar och odjur

  By: Mina, Denise Review by: Kristian Priemel

  En spännande deckare av Denise Mina som utspelar sig i Glasgow, Skottland. Vad är det egentligen med Skottland och all dess kriminalitet?

 6. I tystnaden begravd

  By: Alsterdal, Tove Review by: Kristian Priemel

  I denna kombinerade deckare- och spänningsroman finns historik- och nutidspänning som relaterar några inte så kända händelser i Tornedalen. Bokens titel är klockren eftersom tystnaden i romanen är något som är genomgående.

 7. Syndafall i Wilmslow

  By: Lagercrantz, David Review by: Kristian Priemel

  Mattesnillet och den moderna datorns fader Alan Turing tog 1954 livet av sig genom att bita i ett cyankaliumindränkt äpple. David Lagercrantz, författaren till fortsättningen på Stieg Larsson Milleniumtrilogi, låter en klassosäker polis utreda fallet som lever i ett samhälle där kommunistskräcken är ständigt närvarande.

Show more...