Välkommen till familjen, Polarbibblo.se!

Polarbibblo.se är Norrbottens 46:e bibliotek, en plats där barnen kan göra sina röster hörda.

 

Ett bibliotek är så mycket mer än en plats där du kan låna böcker. Mycket av bibliotekens verksamhet bedrivs idag på internet, därför vill vi uppmärksamma barnens egna krypin i Norrbottens biblioteksvärld. Här kan barn leka och växa med ord!

Polarbibblo.se kan barn

  • skriva sagor, berättelser, poesi och boktips
  • rita bilder
  • lösa frågesport
  • tävla i sajtens speciella tävlingar
  • läsa och lyssna på egna och andras texter med hjälp av en talsyntes

Alla som skickar in material till Polarbibblo är med i Boklotteriet med dragning varje månad. Det enda som behövs är en postadress så att vinsten hittar rätt.

Polarbibblo.se fungerar lika bra i datorn som i telefon och surfplatta - allt för att nå så många användare som möjligt.


Säker webbplats – inskickat material bearbetas innan publicering

Polarbibblo är en säker webbplats för barn. Det är Norrbottens länsbibliotek och folkbiblioteken i Norrbotten som sköter om webbplatsen.
 
Redaktionen består av bibliotekarier från biblioteken i Norrbotten. Det är någon av dem som läser alla inskickade texter och ändrar i texten om det behövs. Den som skrivit texten får ett mejl där redaktören kan ställa frågor om texten och berätta om något bra trick för att utveckla skrivandet. Sedan publiceras texten på Polarbibblo.se.

Du hittar Polarbibblo i menyn under Bibliotek - Polarbibblo


Webben i verkligheten

Polarbibblo.se finns inte bara på webben. "Poesimelodi" och ”Polarbibblo på turné” är två olika kampanjer som låtit barn runt om i länet komma i kontakt med skrivarglädje även i det fysiska rummet. ”Polarbibblo på turné” besökte vid några tillfällen skolelever i Luleå, Boden, Jokkmokk och Vuollerim med skrivarworkshops. Dessa leddes av huvudredaktören Regine Nordström och författaren och poeten Solja Krapu.

"Poesimelodi" är ett samarbete med kulturskolor i Norrbotten och Norrbotten Big Band. Barn skickar in dikter som sedan har chansen att bli tonsatta och framförda av storbandet Norrbotten Big Band på skolturné i länets kommuner. "Poesimelodi" genomfördes för andra gången under 2015, och i februari i år åker de vinnande dikterna ut på turné i Kalix, Pajala, Gällivare, Kiruna, Haparanda, Arvidsjaur, Älvsbyn, Piteå, Luleå och Boden. Läs mer om Poesimelodi här >>>

Polarbibblo dök även upp med en skrivarworkshop i Biblioteken i Norrbottens tält på Piteå Summer Games 2015. Det gör vi nog även i år.


Historien om Polarbibblo – veteranen

Det är en rutinerad veteran som Bibblo.se nu välkomnar in i familjen. Från början hette Polarbibblo Barnens Polarbibliotek, som startades den 15 augusti 1997. I någon form har Polarbibblo alltså funnits för Norrbottens barn i snart 19 år! Initiativet för att starta sidan kom från Ann-Catrine Westerberg och Therese Nyström som arbetade på Norrbottens länsbibliotek. Tanken var då, precis som nu, att webbsidan skulle vara en plats där barn blev nyfikna på böcker, läsning och berättande.

2013 bytte sidan namn till Polarbibblo.se och fick sin nuvarande frontfigur Polarugglan, designad av Henrik Larsson på Vinter. Polarugglan dyker upp lite här och var i nyheter, artiklar och till och med bland böckerna!

Mer om Polarbibblos historia finns här >>> 

Skrivet av Sandra Selberg, biblioteket i Boden.

 

Tags:

Written by: Sandra Selberg Friday, January 15, 2016