Vårt matematiska universum

Världens smartaste svensk har Max Tegmark kallats. Lite dold är han dock i det allmänna medvetandet. Men inte i forskarvärlden där hans publicerade artiklar i vetenskapliga tidskrifter ofta citeras av andra.

Citeringarna var det som gav honom en fast professur i fysik på det prestigefyllda universitetet Massachusets institute of technology (MIT) i USA.

En teoretisk fysikers främsta arbetsinstrument för att förklara världen, universum och allting är matematik. Slutsatserna ska sedan helst bekräftas av observationer. Matematiken omvandlas till språk, och språket är viktigt, eftersom finns det en bra frågeställning att utgå ifrån är ofta halva slaget vunnet när det gäller att nå nya insikter.

Vårt matematiska universum handlar om Max Tegmarks tankar och slutsatser om hur världen, universum och allting är beskaffat, och det är inget lättsmält innehåll med 4 nivåer av parallella multiuniversa. Språket är däremot mer lättsamt där matematiken har en undanskymd roll i texten. Det finns inga religiösa eller mystiska hänvisningar utan boken utgår ifrån den idag allmänt accepterade teoretiska basen om hur allt runtomkring oss kommit till, och världen tycks beskaffad från minsta partikel till allt som kan observeras och allt som borde finnas där, men inte syns.

Lyssna på författaren

Och lyckas Max Tegmark ”bevisa” sina funderingar om parallella universa han tagit till sitt hjärta ligger nog Nobelpriset i fysik och lurar runt hörnet.

Vill du få en uppfattning om vad Max Tegmarks bok handlar om utan att ha läst den kan du lyssna på detta avsnitt av Sveriges Radios program Filosofiska rummet där Max Tegmark själv deltar >>>

Lyssna på del 1:

Del 2 :

 

Tags:

Review by: Kristian Priemel Friday, February 3, 2017