Vad vill du bli när du blir stor?

När jag var liten ville jag bli veterinär. Jag hade ett tjugotal gosedjur som blev föremål för mina omsorger. Vilka är eller var dina yrkesdrömmar eller favoritsaker?

Sedan blev jag socialarbetare och tog hand om människor istället. Nu är jag bibliotekarie – eftersom jag gillar böcker, att hålla dem i min hand, läsa dem och prata med andra om mina läsupplevelser. Livet innehåller många möjligheter.

Vad vill du bli när du blir stor? är en bok som på ett sympatiskt sätt behandlar denna fråga och utifrån ett jämlikhetsperspektiv. Vi får träffa ett antal (fiktiva) barn som berättar vad de vill bli när de blir stora, och varför, tillsammans med färgstarka illustrationer av dem. Exempelvis Hampus som är bra på att trösta kompisar och bebisar och ska bli barnmorska när han blir stor. Barnen i boken har namn från olika etniska grupper, främst från minoriteter i Sverige.

Detta är en samlingsvolym och innehåller titlarna Vad gillar du att göra? och Vilken är din favoritsak? – med liknade upplägg. Exempelvis berättar Lena att hon gillar att boxas och Boris att baka.

Förlaget tilldelades Rättvisepriset 2012 för sitt arbete för jämställdhet och jämlikhet i bokvärlden.

Gästtipsare: Micaela Rings

Audience:

Tags:

Review by: Webbredaktionen Wednesday, May 3, 2017