Vargarnas tid

Spännande kärlekshistoria som utspelar sig under andra världskriget.

Elisabet Nemert är vid det här laget välkänd för en stor läsekrets och man skulle kunna tro att det vore svårt att hitta nya vägar för romankaraktärerna, men här har hon för första gången placerat dem till stor del i norra Sverige, nämligen bestämt i Haparanda.

Boken utspelar sig under andra världskriget. Magdalena kommer från enkla förhållanden men jobbar nu som journalist. Hon brinner för att berätta om de svaga i samhället och tvekar inte till att ta risker som kan visa sig ödesdigra för hennes själv.

Under en resa till Haparanda, där hon ska rapportera om de finska krigsbarnen, träffar hon soldaten Carl-Magnus. Det är början på en kärlekssaga i krigets skugga.

Carl-Magnus är vid krigets inledning imponerad av Tysklands utveckling och ser dem som ett föredöme, men efter en omskakande händelse under en resa till Berlin tänker han om och ser nazismen för vad den egentligen är.

Även Magdalena kommer i direktkontakt med nazisterna då hon under en reportageresa till Oslo blir tagen av Gestapo och kastad i fängelse som spion. Hon får dock hjälp ut därifrån men tvingas lämna sin nyblivna väninna Grete.

Båda Magdalena och Carl-Magnus hinner under krigsåren vara med om mycket och författaren till denna bok har verkligen fått göra en djupdykning i Sveriges historia under andra världskriget för att få till berättelsen. Insprängt i den löpande berättelsen finns flera hänvisningar till verkliga personer som levde under denna tid.

Det är en mycket flyhänt skriven bok som griper tag i en från första sidan. Nackdelen är att historien bitvis känns lite tunn då alla åren under andra världskriget skall lyckas inrymmas på knappa 400 sidor. Berättelsen hade gott kunnat få vara lite längre så att författaren fått chans att skriva en något djupare historia.  

Denna bok finns även som CD-bok. Inläsare: Anna Maria Käll.

Den finns också som e-bok.

För dig med läsnedsättning finns Vargarnas tid som talbok på Daisy, inläsare Birgitta Smiding.

Läs mer om Elisabet Nemert: http://elisabetnemert.com

 

 

Audience:

Tags:

Review by: Annelill Mickelsson Vallin Friday, December 16, 2016