Vargasommar

Staden Haparanda är en av huvudkaraktärerna i den här mycket läsvärda spänningsromanen – ja du läser rätt, Haparanda. Spänn fast säkerhetsbältet för nu åker vi!

Hans Rosenfeldt har för första gången skrivit en roman helt på egen hand. Jag sträckläste – det gick helt enkelt inte att lägga boken ifrån sig. Förutom att det är en enormt spännande historia så njöt jag extra mycket av att den utspelar sig i Norrbotten, och att själva staden Haparanda (i boken kallad ”hon”) får ta så mycket plats. Jag lärde jag mig mycket som jag inte haft en aning om, trots att jag ju bor nästgårds.

Nå, vad är det som händer då?

Två döda vargar hittas utanför Kattilasaari av en tysk turist. De döda vargarna är en tik och hennes valp och de har enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, blivit förgiftade. Men vargarna har även ätit människokött! Polisen Hannah Wester hittar fragment av färgat glas ute på vägen intill platsen där människan så småningom hittas - vitt, rött och gult. Hannah tänker att de kunde komma från en bil, men vitt: strålkastare, rött: bromsljus och gult: blinkers – det blir två bilar. På en sten hittar hon dessutom mörkblått lackavskrap.

Avdelningen för grova brott i Luleå kopplas in och man konstaterar så småningom att den döde är en man som, förutom att han bröt nacken när han blev påkörd, också var skottskadad. Man hittar en rysk tändsticksask och ryska cigarretter i fickorna och även kläderna är ryska. Kulan kommer dock från en finsk automatkarbin – och allvetande polisen Morgan kommer att tänka på en knarkuppgörelse som gått snett i Rovaniemi veckan innan. Nu gäller det för polisen att hitta en krockskadad blå bil och att ta kontakt med finländska polisen.

Starka kvinnor

Hans Rosenfeldt bjuder på ett rikt persongalleri och det är starka kvinnor som är i fokus:

 • Hannah Wester med ett tungt förflutet, utflugna barn och en förhoppning om att hon och hennes man Thomas ska komma närmare varandra
 • Katja/Tatiana/Louise (kärt barn har många namn som du kommer att märka) som väntar på uppdrag, och som under tiden maniskt sorterar saker i storleksordning
 • och så Sandra Fransson som helt enkelt drömmer om ett bättre liv.

I slutet får Hans Rosenfeldt till en twist som får mig att tappa hakan – men som han gör helt trovärdig. Jag är dessutom mycket glad över att detta är första delen i en serie om den sympatiska polisen Hannah Wester

Tips

Boken finns också att läsa i Biblio-appen.

Läs också de fantastiskt läsvärda böckerna om rättspsykologen Sebastian Bergman som han skrivit med Michael Hjorth – börja i så fall med Det fördolda.

 1. Det fördolda

  By: Rosenfeldt, Hans
  Language:
  Swedish
  Published: 2014
  Available as: E-book

Tags:

Review by: Agneta Krohn Strömshed Wednesday, October 21, 2020