Vargavinter

Spänning och humor i en iskall, vintrig miljö fylld av vargar och älgar visar sig vara en lyckad kombination!

Anna Pigeon är en ranger, en vakt som jobbar i olika nationalparker i USA. Nu ska hon delta i ett forskningsprojekt i Isle Royale nationalpark nära gränsen till Kanada. Syftet med projektet är att studera samspelet mellan vargarna och älgarna. Men projektet är hotat, anslagen riskerar att dras in och samtidigt vill man öppna upp parken för besökare vintertid, något som skulle omöjliggöra forskningen. Det är Bob Menechinn och hans assistent Katherine som ska bedöma om forskningen, som har pågått i många år, ska få fortsätta.

I gruppen finns det mycket underliggande spänningar, motsättningar och gamla surdegar som skymtar fram. Och inte blir det bättre av att de är helt isolerade i vildmarken med sträng kyla och hårda vindar samtidigt som de ska samsas i en liten barack utan några bekvämligheter.

När de är ute på en expedition hittar de spår av en enorm varg, mycket större än en normalstor varg. Genast spekulerar gruppen i om det kan röra sig om någon slags hund-varg-hybrid. Gruppen drabbas också av missöden och olyckshändelser som gör att alla går omkring på helspänn. Anna blir sedan vittne till ett gräl mellan Bob och hans assistent Katherine. Efter några timmar inser Anna att Katherine är försvunnen.

En stor del av handlingen utspelar sig utomhus, i mörkret, i kylan. Alla strapatserna i vildmarken är målande beskrivna. Man känner kylan bita i kinderna, hur tungt det är att ta sig fram i den djupa snön. Vargarna ylar på avstånd. Själva miljön bidrar starkt till spänningen och gör det hela till en annorlunda thrillerupplevelse.

Från början hade jag lite svårt med humorbiten. Anna Pigeon har en inre monolog full av ironiska kommentarer, underdrifter. Men en bit in i boken så började jag uppskatta hennes personlighet, de syrliga tankar hon har om sig själv och sin omgivning. Jag kommer definitivt att läsa fler böcker av Nevada Barr!

Hoodoo, 2014

Finns boken att låna på ditt bibliotek?

För dig med läsnedsättning finns boken som talbok.


 

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Monday, June 1, 2015