Veckans Norrbottensförfattare - Rose-Marie Huuva

- Jag är mor, Áhkku/mormor, poet, bildkonstnär och resenär. Jag har levt i tusen år, så stora har förändringarna varit under mitt liv.

Rose-Marie Huuva Fotograf Pär-Jon Huuva
Rose-Marie Huuva är en betydelsefull företrädare för den samiska kulturen. Detta har fått sitt uttryck bland annat i att hon var inbjuden konstnär vid vinterolympiaden i Lillehammer 1994 och i att hon tillsammans med författaren Jan Kjærstad invigde Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 2001 vars ena tema var samernas och andra urbefolkningars litteratur.

Genombrottet

Det stora lyriska genombrottet kom vid debuten med diktsamlingen Galbma Rádná (1999). Boken nominerades av den samiska språkgruppen till Nordiska rådets litteraturpris 2001 och hon blev då den första samiska författaren från Sverige som nominerats till detta prestigefyllda pris. Galbma Rádná utgavs på svenska 2001 med titeln Kall kamrat. Det är ingen hemlighet att den kalla kamraten är den cancer hon drabbades av i mitten av 1990-talet. Det är starka känslor som förmedlas i diktsamlingen och både bokens layout och dikternas innehåll följer samma linje, från blågrå kyla till ljusare vit med en klarröd tråd – en blodåder - som bokmärke.

Läs mer om Rose-Marie Huuva och provläs en av hennes dikter på Norrbottensförfattare.se >>>

Fotograf: Pär-Jon Huuva.

 

Audience:

Tags:

Written by: Maria Öman Monday, May 23, 2016