Veckans Norrbottensförfattare - Siv Cedering

Dikten Vintergatan av Zacharias Topelius väckte hennes lust att skriva. Ända upp i vuxen ålder fortsatte hon emellanåt att samtala med författaren Topelius.

Siv Cedering Fotograf Fredrik Westerberg
Siv Cedering föddes 1939 i den lilla byn Grelsbyn utanför Överkalix. Hon har beskrivit sin barndom som fri och fin. I byn kände alla varandra och barnens fritid var fylld av uteaktiviteter. När hon kom upp i tonåren flyttade familjen till USA. 13 år gammal stod hon på amerikafärjan och såg svenska kusten försvinna.

När fadern, som var möbelhandlare, fick svårt att hitta arbete i Amerika reste han tillbaka till Sverige för att jobba ihop pengar och sedan återvända till familjen. Så blev det inte, föräldrarna skildes och pappan stannade kvar i Sverige. Siv Cedering och hennes syster blev kvar i USA tillsammans med modern. Men Siv besökte sina hemtrakter och sin släkt många gånger under årens lopp.

Siv Cedering har gett ut flera böcker i USA och vunnit framgångar med dem. Hon skrev barn- och ungdomsböcker, diktsamlingar och romaner. Hon har också tolkat indiansk lyrik och översatt svensk poesi till amerikanska, bland annat av Werner Aspenström, Gösta Friberg och Göran Palm.

Hon debuterade 1973 med diktsamlingen Cup of Cold Water. Denna, och den senare Mother Is, har tolkats till svenska av författaren Maria Wine och gavs ut 1977 under titeln En dryck kallt vatten. Den förra delen av diktsamlingen har motiv från barndomens Norrbotten medan den senare delen undersöker kvinnans liv på ett tämligen udda, sinnligt och handfast vis.

Fotograf: Fredrik Westerberg

 

Audience:

Tags:

Written by: Maria Öman Monday, May 23, 2016