Veckans Norrbottensförfattare - Verner Boström

”Du Verner, som har skrivargåvan, varför skriver du inte ditt livs berättelse?” Verner Boström slog ifrån sig och sa: ”Allt står där redan i mina dikter, allt!”

Verner Boström
Verner Boström var 69 år när han 1965 debuterade med diktsamlingen I minnet lyster tiden. Totalt gav han ut 21 diktsamlingar. Trots detta blev Verner Boström aldrig recenserad. Kanske betraktades han som ett original där han kom cyklande med diktsamlingarna som han sålde i trakterna kring Haukijärvi, där han föddes och senare kom att bo som vuxen. Närmaste by var Lappträsk i Haparanda, fem kilometer från sjön där familjen Boström bodde.

Nyintresse

Ett nyintresse för Verner Boströms författarskap har visat sig i form av en utgåva av hans samlade dikter med titeln Länder. För Aftonbladets (2006-10-25) recensent Lars Mikael Raattamaa blev Länder en sensation när den damp ner i brevlådan. Recensenten värjer sig mot begreppet om synen på författarens särlingskap, Raattamaa vill inte att Verner Boström ska fastna i den så kallade outsidermatrisen.


”Och det båtar föga att börja söka skuld, att han var någon förtryckt som hans samtid var oförmögen att se. Det är bara Outsiderfällan igen. Nej, upptäckten av Verner Boströms författarskap är mer som en vacker gåva. Ett försök vi kanske först nu kan se, en dialektisk båge. Och jag är oändligt tacksam att någon grävt fram honom ur tiden. Så kommer han att fortsätta att påminna oss om alla dem som glömts bort. Inte som skuld men som tid. Verner Boström är en sensation”.

 

Audience:

Tags:

Written by: Maria Öman Monday, June 20, 2016