Veganerna

Veganism, feminism, militarism, civil olydnad – allt ryms under djurrättens fana. Under 1990-talet gjordes ett antal uppmärksammade (bland dem olagliga och militanta) aktioner som väckte många reaktioner. Vilka var dessa veganer som störde? Magnus Linton bestämde sig för att reda ut vad det handlar om.

Boken är välskriven, och visar på en del unga människors engagemang i frågor som ligger långt ifrån det tidigare århundradets politiska arbete för att forma en välfärdsstat. Mat för dagen, reglerad arbetstid, bra arbetsvillkor, vara självförsörjande, verka genom etablerade partier och föreningar tycks ligga i historiens kölvatten. Istället blir livsstil en etisk fråga, ifrågasätta maktstrukturer, att verka genom ett personligt, individuellt ställningstagande för alla levande varelser i en filosofi, som lite ironiskt kan det verka, bland annat kan utgå från att relativisera människovärdet. Dock går det inte ta miste på att handlandet efter sin övertygelse skapat ilska på båda sidorna om barrikaderna när det gäller djur och djurrätt.

Nu har det gått 15 år sedan boken gavs ut, och djurrättsfrågor ligger helt i skuggan av dagens samhällsdebatt gällande migranter och frågan om mångkultur. I riksdagsvalet 2014 fick Djurens parti drygt 4000 röster av lite mer än 6 miljoner röstande. Det ska jämföras med drygt 800 000 röster för ett parti som kallar sig socialkonservativt och nationalistiskt.

Ändå tjänar boken som en bra introduktion till skiljelinjer och tankar kring det som var en hälsofråga men omvandlats till ett etiskt och politiskt ställningstagande. Och ger också indirekt en förklaring till varför frågan idag är marginaliserad.

Veganerna finns även att läsa som e-bok.

Atlas förlag, 2000.

Audience:

Tags:

Review by: Kristian Priemel Friday, December 25, 2015