Vero hit & dit

Vero och Abbe bor på Björngatan. Markus mamma och pappa gillar inte Björngatan. När de uttalar namnet ser det ut som om de just smakat något surt. Men Markus tänker att han gärna skulle vilja bo där eftersom där finns stora gårdar och många barn att vara med.

Utanför Markus hus finns en liten gårdsplan med grus framför huset. Utanför husen på Björngatan får vem som helst vara på gården. Utanför Markus hus är bara de som bor där förutom Abbe som cyklar omkring överallt på alla gator och gårdar.

Hemma hos Markus är det tyst då hans mamma ofta ligger i sängen bakom den stängda sovrumdörren. Han brukar inte ha kompisar hos sig. Men så träffar han Vero och hon frågar om de kan vara hos honom efter skolan. Vero är ovanlig på många sätt tänker Markus. Hon har flyttat många gånger och hon vet mycket om saker som Markus inte vet någonting om, som till exempel att man kan köpa sex kilo strösocker för lika mycket som ett O´boy-paket kostar.

Katarina Kieri, som är född i Luleå, har skrivit böcker för både barn, ungdomar och vuxna men detta kan sägas vara hennes första bok för mellanåldern. Jag tycker detta är en lättläst och levande skildring av miljön och de olika karaktärerna. Boken kan säkert också lämpa sig bra för högläsning då det finns mycket att samtala och reflektera omkring.

Illustrationer av Helena Lunding Hultqvist.

Lilla Piratförlaget AB,  2014

Boken finns som ljudbok i formaten CD och MP3.

Läs om Katarina Kieri på Norrbottensförfattare.se.

Taggar:

Tipsat av: Kristina Ström den 5 juli 2015