Vi hissar flaggan för sverigefinnarna!

Drygt en halv miljon sverigefinnar utgör minoriteten i Sverige och dagen ska sprida kännedom om finsk historia, språk och kultur.

Sedan 2011 firas sverigefinnarnas dag och 2013 beslöt Svenska akademien att föra in dagen i den svenska almanackan. Dagen firas på den finländska folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag – 24 februari. Med dagen vill man uppmärksamma den finskspråkiga minoritetens existens samt väcka intresse för sverigefinländare.

I Norrbotten är 7 av 14 kommuner sverigefinskt förvaltningsområde. Det innebär utökade rättigheter för den finsktalande befolkningen, enligt lagen om nationella minoriteter och minoritesspråk. Det kan bland annat handla om att kommunerna erbjuder äldreomsorg och förskoleverksamhet på finska.

Finnomani

Missade du SVT:s kulturserie Finnomani förra säsongen? Det blir en ny omgång med programledarna Lina Puranen och Maija Waris. Då gjorde dom upp med svenskarnas bild av Finland, nu möter de sverigefinnar. Läs mer om den nya säsongen.

Första säsongen hittar du på SVT Play

Två språk - ett land

Västerås stad har tagit fram en film om sverigefinnar. "Igår träffade du nästan säkert någon som är född i Finland. Eller vars mamma eller pappa eller mormor eller morfar eller farfar eller farmor kommer från Finland. Jo, det är säkert. Rent statistiskt. I Sverige har över sju procent sina rötter i Finland. Det blir över 700 000 människor.”

 1. Laulu koti-ikävästä

  Undertitel: Ingen riktig finne
  Språk:
  Finska Svenska Engelska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Sveriges historia
  Finns som: DVD
 2. Hallonbåtsflyktingen

  Språk:
  Svenska Finska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Svensk film och tv
  Finns som: DVD


Boken Finnjävlar vill få sverigefinnar att sträcka på sig. 16 svenskar med finska rötter skriver om vad den finska identiteten betytt för dem.

 

 

 

Taggar:

Skrivet av: Webbredaktionen den 16 februari 2016