Webbredaktionens julbord

Välkommen till webbredaktionens julbord! Här tipsar vi om våra julfavoriter bland bibliotekens böcker, film och musik.

Julaftonen av Carl Larsson 1904 (beskuren)

Astrid Lindgrens jul

Stor, fin sagobok med tillhörande ljud där Astrid läser sina härliga julsagor själv. En sagosamling att ta med på resan, i bilen eller bara lyssna på och läsa där hemma. Boken innehåller sju stämningsfulla och roliga Astrid Lindgren-berättelser om julen. Vi får höra om Pippi, Emil, Madicken, Lotta, Barnen i Bullerbyn och några till, och boken är rikt illustrerad i färg och svartvitt. Lyssna, läs och njut av både julefrid, julglädje och en del hyss!

Ps. Boken är en fin julklapp att ge bort, passar barn 3-6 år.

Astrid Lindgrens jul

Låna boken >>>

Den som spikar på julafton har allvarliga problem

av David Batra (julutgåva av Den som inte tar bort luddet ska dö!)

David Batra har samlat ihop osannolika och skrattanfallande autentiska lappar som satts upp i tvättstugor, arbetsplatser osv. Exempel: "Du som fiser i hissen om mornarna - sluta upp med det! /Styrelsen".

Den som spikar på julafton har allvarliga problem

Låna boken >>>

Ebbas julstök

av Åsa & Ebba Swanberg

Ebba berättar pepparkakans historia, varför Lucia kommer med ljus till vårt hus och hur julklappen blev tradition. Hon listar tv:s julkalender genom tiderna och hon gör pepparkakshus och islyktor.

Boken har fyra kapitel, ett för varje advent. Den är full av fantastiska bilder, bra tips och lättbakade recept. En perfekt bok för alla som älskar godis, kakor, julklappar, julpyssel och julafton, ung som gammal.

Ebbas julstök

Låna boken >>>

God jul – en berättelse

av Jonas Karlsson

Det lackar mot jul i ett kommunhus någonstans i Sverige. Personalen oroar sig för nedskärningar och uppsägningar medan ledningen tycker att det vore trevligt att i år överraska med en spännande julhälsning för att sprida lite glädje till kommuninvånarna. De ska skriva ”God Jul” på fasaden med hjälp av adventsljusstakar strategiskt utplacerade i fönstren – något som visar sig lättare sagt än gjort. Stor underhållning!

(En recencent skrev ”Den borde delas ut på alla landets kommunhus och läsas högt ur på den årliga personaljulfesten.”)

God jul av Jonas Karlsson

Låna boken >>>

God jul : kakor, knäck och karameller

av Clara Lidström & Annakarin Nyberg

Bak och pyssel för alla generationer. Innehåller 25 recept på juliga och ljuvliga godsaker.

God jul - kakor knäck och karameller


Låna boken >>>

Häxan och lejonet

av C.S. Lewis

Syskonen Peter, Susan, Edmund och Lucy evakueras till ett gammalt hus på landet undan flyganfallen i London under andra världskriget. Genom ett stort klädskåp kommer de till landet Narnia, ett märkligt land i en annan värld och en annan tid, där djuren kan tala och där det finns väsen som dvärgar, fauner, jättar och kentaurer. Där härskar den grymma envåldshärskarinnan Vita Häxan. Hon har lagt en förbannelse över landet så att det alltid är vinter men aldrig jul.

Låna boken >>>
Låna filmen >>>

Julen

av Annette Tison & Talus Taylor

Julstämning och spänning för både stora och små med Barbafamiljen. Barbapapa ska hugga sin första gran men det går inte riktigt som tänkt.

Barbapapa Julen

Låna boken >>>

Julkulor

av Arne & Carlos

Norska hantverksduon Arne & Carlos visar hur du stickar 55 olika julgranskulor utifrån ett grundmönster. De flesta har traditionella, nordiska mönster men några har även glitter och strass. Fint och annorlunda i julgranen!

Julkulor av Arne och Carlos

Låna boken >>>

Love Actually

Romantisk komedi av skaparna av Notting Hill och Bridget Jones Dagbok. Här vävs flera historier och karaktärer samman med en gemensam nämnare - kärleken. Historierna utspelar sig i London veckorna innan jul, och när julen väl kommer har livet för de inblandade förändrats på de mest oväntade sätt. Om du vågar se dig omkring, kommer du att upptäcka att kärleken finns överallt.

Låna filmen >>>
Låna boken >>>

Mer jul

av Adolphson & Falk

Julen all in - njut av djupare dopp i grytan och kulörta kulor i drivor. Tål att spelas om och om  igen. Och igen.

 

Låna skivan >>>

O helga natt (Adams julsång)

Pampigaste julsången, framförd av den fantastiske Jussi Björling. Pavarotti har i en intervju sagt att när han ska öva in en ny opera så lyssnar han först på hur Jussi Björling gjorde den. "Det är så jag strävar efter att sjunga." Ett gott betyg - och välförtjänt.

Låna skivan >>>

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

av Tage Danielsson

Inspirerad av Robin Hood tar fjortonårige Karl-Bertil paket från sitt extrajobb på postens paketavdelning och delar ut till de fattiga. Berättelsen publicerades ursprungligen 1964 i boken Sagor för barn över 18 år och filmen från 1975 visas på SVT varje julafton. I jubileumsupplagan från 2015 finns tecknaren och animatören Per Åhlins personliga berättelse om filmens tillblivelse med som extra bonusmaterial.

Låna boken >>>

The Holiday

Amanda bor i Södra Kalifornien och driver en framgångsrik reklambyrå. Iris bor i en charmig liten by på den engelska landsbygden och skriver romantiska bröllopskrönikor. Julen närmar sig och de behöver båda en rejäl paus från sina trassliga kärleksrelationer. Genom en bostadsförmedling på nätet får de kontakt och bestämmer sig för att byta hus med varandra över julen.

Kulturkrocken är till en början påtaglig, men snart drabbas de båda av en ny omtumlande förälskelse. Amanda faller pladask för Iris snygge bror, Graham, medan Iris låter sig charmas av filmkompositören Miles. Men snart är julen över och vardagen väntar...

 

Låna filmen >>>

Trolltyg i Tomteskogen

Ett sagobröllop stundar i skogen när tomtarna Tor och Lisa ska gifta sig. Alla firar utom trollen, som avskyr tomtar mer än något annat eftersom de befriar djuren ur trollens fällor. På bröllopsdagen sätter trollfamiljen sin ondskefulla plan i verket – att med alla medel göra sig kvitt tomtarna för gott. Men skogens invånare ställer sig bakom sina godhjärtade små vänner, som inte tänker ge sig utan strid…

Filmen visades kring jul på Sveriges Television på 80-talet och blev snabbt en favorit. 2010 kom Trolltyg i Tomteskogen äntligen på DVD, till stor förtjusning för både vuxna och barn.

 

Låna filmen >>>

Tags:

Written by: Webbredaktionen Wednesday, December 16, 2015