Webbredaktionens julbord 2016

Välkommen till webbredaktionens julbord! Här tipsar vi om våra julfavoriter bland bibliotekens böcker, film och musik.

Carl Larsson Jul

Viktor Rydbergs Tomten

av Viktor Rydberg.

Mysig bok att läsa tillsammans med barn på julafton.

Viktor Rydbergs Tomten

Låna boken >>>

Pluras jul och nyår

av Jonsson, Plura.

Boken innehåller både traditionella recept på julmat och Pluras egna skapelser och kombinationer.

Pluras jul och nyår

Låna boken >>>

Lottas jul

av Lotta Kühlhorn.

Formgivaren Lotta Kühlhorn presenterar projekt inför julen i olika svårighetsgrad. Här finns julgransprydnader i papper såsom smällkarameller av återvunnet omslagspapper, stjärnor och kransar, men även ett pepparkaksgökur.

Lottas jul

Låna boken >>>

God jul

av Berglin, Jan.

Boken innehåller Berglins samlade julteckningar. En julklapp till alla som redan firat jul en gång för mycket och som måste klara av det en gång till.

God jul  Berglin, Jan

Låna boken >>>

Kreativa Karins jul för barn

av Andersson, Karin.

Proffspysslaren Kreativa Karin har samlat sina bästa tips på julpyssel för stora och små: pynt, hemgjorda julklappar, godis med mera. Man får lära sig att göra maränggranar, godisgirlanger, toarullsrävar och ett pepparkakshus av mjölkkartonger. Steg för steg-beskrivningar visar hur man kan skapa och greja med sådant som finns hemma. 

Kreativa Karins jul för barn!


Låna boken >>>

Pepparkakeland : 22 roliga byggen med tydliga skisser och smarta knep

av Mattias Kristiansson.

22 roliga pepparkaksbyggen som får din skaparlust att gå på högvarv.

Pepparkakeland  22 roliga byggen med tydliga skisser och smarta knep

Låna boken >>>

Häxan och lejonet

av C.S. Lewis.

Syskonen Peter, Susan, Edmund och Lucy evakueras till ett gammalt hus på landet undan flyganfallen i London under andra världskriget. Genom ett stort klädskåp kommer de till landet Narnia, ett märkligt land i en annan värld och en annan tid, där djuren kan tala och där det finns väsen som dvärgar, fauner, jättar och kentaurer. Där härskar den grymma envåldshärskarinnan Vita Häxan. Hon har lagt en förbannelse över landet så att det alltid är vinter men aldrig jul.

Låna boken >>>
Låna filmen >>>

Pettson får julbesök

av Nordqvist, Sven.

Snart är det jul, och Pettson och Findus ska hålla på med julförberedelser. När de ska hämta granris i skogen med kälken går det alldeles för fort, kälken kraschar och Pettson skadar sin fot. Findus får ta hand om städningen och de tillverkar en julgran av det de har hemma. Men hur ska de ordna med maten? Det visar sig att Findus oroar sig i onödan. Grannarna kommer en efter en och har alla med sig något till Pettson och Findus och det blir en riktig trevlig julafton.

Pettson får julbesök

Låna boken >>>

En röd liten fågel i juletid

av Fannie Flagg.

Den medelålders Oswald Campbell i Chicago får av sin läkare veta att han bara har några månader kvar att leva. Tillfälligheter gör att han flyttar till Lost River i Alabama. Här tas han emot med öppna armar, änkorna och de ogifta kvinnorna börjar uppvakta honom. Oswald börjar åter uppskatta livet. Roman skriven med charm och humor.

En röd liten fågel i juletid

Låna boken >>>

Mer jul

av Adolphson & Falk.

Julen all in - njut av djupare dopp i grytan och kulörta kulor i drivor. Tål att spelas om och om  igen. Och igen.

 

Låna skivan >>>

O helga natt (Adams julsång)

Pampigaste julsången, framförd av den fantastiske Jussi Björling. Pavarotti har i en intervju sagt att när han ska öva in en ny opera så lyssnar han först på hur Jussi Björling gjorde den. "Det är så jag strävar efter att sjunga." Ett gott betyg - och välförtjänt.

Låna skivan >>>

Christmas with Elvis

av Presley, Elvis.

Kungen av Rock n' Rolls julskiva från 1957.

Christmas with Elvis
 

Låna skivan >>>

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

av Tage Danielsson.

Inspirerad av Robin Hood tar fjortonårige Karl-Bertil paket från sitt extrajobb på postens paketavdelning och delar ut till de fattiga. Berättelsen publicerades ursprungligen 1964 i boken Sagor för barn över 18 år och filmen från 1975 visas på SVT varje julafton. I jubileumsupplagan från 2015 finns tecknaren och animatören Per Åhlins personliga berättelse om filmens tillblivelse med som extra bonusmaterial.

Låna boken >>>

Polarexpressen

En liten pojke börjar tvivla på jultomtens existens. På självaste julafton åker han med ett mystiskt tåg med destination Nordpolen, med förhoppning om att där träffa jultomten. Resan för honom genom ett förtrollande landskap och ger honom och de andra barnen på tåget ett minnesvärt äventyr.

 Låna filmen >>>
Låna boken >>>

Trolltyg i Tomteskogen

Ett sagobröllop stundar i skogen när tomtarna Tor och Lisa ska gifta sig. Alla firar utom trollen, som avskyr tomtar mer än något annat eftersom de befriar djuren ur trollens fällor. På bröllopsdagen sätter trollfamiljen sin ondskefulla plan i verket – att med alla medel göra sig kvitt tomtarna för gott. Men skogens invånare ställer sig bakom sina godhjärtade små vänner, som inte tänker ge sig utan strid…

Filmen visades kring jul på Sveriges Television på 80-talet och blev snabbt en favorit. 2010 kom Trolltyg i Tomteskogen äntligen på DVD, till stor förtjusning för både vuxna och barn.

 

Låna filmen >>>

Tags:

Written by: Webbredaktionen Wednesday, December 7, 2016