Yvonne Nilsson

Vår tipsare Yvonne Nilssons bästa sommartips.

Yvonne Nilsson
Jag heter Yvonne Nilsson och arbetar på Kvinnobiblioteket Björkskatan. Det är ett roligt jobb där jag har hand om utställningar, inköp av vuxenlitteratur, finns ute i biblioteket, svarar på frågor och tipsar om böcker. 

Jag bor på Kallkällan i Luleå där jag trivs jättebra. Det är nära till Centrum och även nära till Hagaviken där jag tillbringar många lediga stunder under sommarhalvåret.

Äppel i Norr av Leif Blomqvist

När stugsäsongen närmar sig drömmer jag om den perfekta trädgården. När jag inhandlat två äppelträd var Boken Äppel i Norr av Leif Blomqvist den perfekta läsningen. Boken beskriver 102 äppelsorter i både ord och bild, det finns inköpsguide, råd om plantering och beskärning.

Bäst är att boken tar upp hur du lyckas med dina äppelträd långt norrut. Som avslutning finns äppelrecept, både gamla och nya.

Perenner, för trädgårdar från norr till söder av Susanna Rosén

Jag gillar också att plantera blommor och framför allt få njuta av blomdoft och vackra färger. En ny bok Perenner, för trädgårdar från norr till söder av Susanna Rosén gillar jag just för att det finns mycket bilder med kort information. Det finns tips om hur du planerar och planterar, vilket jag inte är bra på utan när jag ser en fin blomma så köper jag den och gräver ner den där den ryms. Ibland blir det succé men andra gånger får en ledsen blomma flytta till ett bättre läge.

Rök, allt om maten, smaken och metoden av Johan Åkerberg

I min trädgård finns en eldstad som används flitigt både till korvgrillning och till rökning av lax.  Det är så otroligt gott med tunnbröd, rökt lax och färskpotatis. Att röka fisk i en röklåda under öppen eld är inte helt enkelt, mitt tips är att elda lugnt och jämt, låta locket ligga på och att hålla koll på klockan.

Som tur är finns det en bra bok som heter Rök, allt om maten, smaken och metoden av Johan Åkerberg.  I den kan du läsa om att rökning av mat ger nya oväntade smaker, som att röker du en avokado smakar det lite bacon. Spännande. Jag gillar den här boken då den tar upp många av de frågor som jag hade när jag började röka mat, speciellt lax. Hur krydda och salta och vilken metod är bäst? Jag fick även veta att det går bra att använda té och kaffe som ger fin röksmak, otroligt. Kanske testar jag det i sommar.

Bombmakaren och hans kvinna av Leif GW Persson

Till jobbet brukar jag cykla, promenera eller åka buss beroende på vädret. Då brukar jag lyssna på en ljudbok, oftast lånar jag en mp3 som jag kopierar till mobilen. En som jag lyssnat på i vintras är Bombmakaren och hans kvinna av Leif GW Persson, uppläsare Reine Brynolfsson. En spännande deckare där jakten på en självmordsbombare är huvudtemat. Att det sker i Sverige och på själva nationaldagen, det känns riktigt ruggigt att tänka sig.

Tur och retur till Toscana av Åsa Hellberg

För att skaka av mig den ruggiga känslan valde jag som nästa bok Tur och retur till Toscana av Åsa Hellberg, uppläsare Kerstin Andersson. En romantisk komedi med två tuffa väninnor som bestämmer sig för att resa till Toscana på motorcykel. Med ingredienser som en snygg Greve, hemligheter, ett slott med hemliga gångar blir det till en härlig historia berättad med glimten i ögat. Rekommenderas varmt.

Jag hoppas alla får en härlig sommar med soliga dagar och massor av spännande böcker som bara väntar på just dig.


 

 

Tags:

Written by: Webbredaktionen Thursday, June 2, 2016