Böcker, igelkottar och hoande gökar

Yvonne Nilsson är en av Bibblotipsarna. Här är hennes sommarläsning.

Det jag gillar med sommaren är att det finns mer tid för läsning, sol och vilsamma dagar. Mitt favoritställe är sommarstugan där igelkotten promenerar och fåglarna kvittrar. Ibland skuttar ekorren på tallegren, hackspetten knackar och göken hoar. Det finns trollsländor, fjärilar och en stor hög med böcker.

Ha en riktigt härlig toppen sommar, det ska jag ha!

Kvinna utan minne

En av årets första läsupplevelser var Kvinna utan minne av Petter Lidbeck, ett intressant ämne men också skrämmande.

Vad skulle hända om jag plötsligt tappade minnet, vilken förlust egentligen. Att inte minnas nära och kära. Det är precis vad som händer Mia. En dag vid middagsbordet sitter hon bland okända människor, tre barn och en man. Vilka är de, tänker hon. Panik utbryter runt middagsbordet och mannen ringer efter ambulans. Efter otaliga tester skickas Mia hem, de hittar ingenting som kan förklara minnesförlusten.

Måste-bok

Hur Mia än försöker minns hon inte vem hon är och vilka intressen hon har. En hemlig älskare dyker upp mitt i all röra och vilken tönt. Mia gillar ingenting av sitt liv, från det hon skrivit på facebook till hur hon levt sitt liv.

Jag tycker om att läsa den här boken och jag lever mig med i Mias berättelse. Det är spännande när Mia försöker återskapa sig själv och skrämmande när hon inte gillar sitt liv och den hon var. Det här är en måste-bok i solstolen.

Handbok för fjärilsskådare

På nyhetshyllan i Stadsbiblioteket Luleå stod Handbok för fjärilsskådare och jag kunde inte motstå den. Bara namnet är exotiskt, fjärilsskådare! Barndomsminnen dyker upp och jag minns hur vi barn försökte fånga fjärilar. Jag minns inte att vi lyckades som tur är, då det kanske skulle skadat vingarna. Som fjärilsskådare ska du iaktta och gärna fotografera.

Handbok för fjärilsskådare - upptäck fjärilar från hela världen innehåller 300 fotografier på fjärilar från hela världen med fakta om varje fjärilssort. Det här är en perfekt bok att inspireras av när till exempel barnbarnen hälsar på och ni tillsammans kan fjärilsskåda. Det finns råd och tips i boken om vad du ska tänka på och hålla utkik efter, samt när och var chansen finns för att se olika fjärilar.

 1. Handbok för fjärilsskådare

  Subtitle: upptäck fjärilar från hela världen
  Language:
  Swedish
  Published: 2018
  Classification: Ugjbb
  Available as: Book

I en mörk mörk skog

Under våren har jag testat bibliotekets nya ljudboksapp Biblio och lyssnade på I en mörk mörk skog av Ruth Ware, inläst av Maria Lyckow. Det är en spännande deckare med psykologiska undertoner där det inte går att utläsa vem som är god eller ond.

Nora är en ung författare som lever ett lugnt och stillsamt liv, arbetar hemifrån och gillar att springa. Helt oväntat får hon en inbjudan till en barndomsväns möhippa, Claire, de har inte haft kontakt på många år. Var de egentligen så bra vänner, funderar Nora, och varför minns hon inte anledningen? Det känns också konstigt att bli bjuden på möhippan men inte på bröllopet. Och vem ska Claire egentligen gifta sig med.

Obehaglig - läs i solen

Nora bestämmer sig för att åka och hon anländer till ett hus som ligger långt inne i en skog med obefintligt internet- och mobiltäckning. Det känns både konstigt men också roligt att träffa de gamla vännerna men allt eftersom helgen pågår händer fler och fler underliga saker. Hemligheter kommer fram och Nora börjar minnas varför hon inte haft kontakt med barndomsvännerna och speciellt inte med Claire.

Det här är en obehagligt spännande deckare som passar perfekt att lyssna på en solig dag i hängmattan eller på stranden.

I en mörk mörk skog är Ruth Wares debutroman från 2017 och i år släpps hennes andra bok Kvinna i hytt 10.

Båda böckerna finns att låna som vanlig bok samt som e-ljudbok i bibliotekets nya ljudboksapp Biblio.

Hur jag lärde mig förstå världen

Vem vill inte förstå världen, jag blev nyfiken och lånade boken. Hans Rosling (1948–2017) var professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet.

Biografin börjar med barndomsminnen som är riktigt roliga att läsa. Livsavgörande händelser beskrivs levande och samtidigt ödmjukt. Den första tjänstgöringen som läkare i Moçambique när han lycklig cyklade till sjukhuset och alla skrattade. Om svåra, nästan oövervinnerliga, motgångar och om lyckliga stunder.

Jag tycker mycket om den här boken, den får mig att lyfta blicken mot världen. Det här är höjdarläsning i en hammock, absolut.

Fler sommartipsare

 1. Upptäck skogen med mig i sommar

  Written by: Hilkka Horsma

  Hilkka Horsma är en av Bibblotipsarna. Här får du tips om blommor och blader, om rysligt skogsmörk deckare och en skogshuggares skägg.

Show more...

Lyssna i appen Biblio

 1. E-ljudböcker Så funkar det

  För att kunna låna e-böcker hos oss måste du ha ett lånekort med pin-kod. Du kan lyssna på e-ljudböcker på din dator, smarta telefon eller surfplatta/läsplatta. Du får låna totalt 3 e-böcker per kalendermånad.

Fler tips från Yvonne

Show more...

Tags:

Written by: Yvonne M Nilsson Monday, July 2, 2018