Yvonne sommarlyssnar och bläddrar i bästa pelargonboken

Under sommaren tycker jag att det är så avkopplande att lyssna på en ljudbok när jag pysslar i trädgården eller bara är ute och promenerar.

Det finns också extra tid för att ta sig an en bokserie eller två. Jag har under våren lyssnat via bibliotekets app Biblio på några e-ljudböcker som jag tipsar om. Dessutom vill jag rekommendera en härlig bok om pelargoner med fina bilder som jag nästan inte kunde sluta bläddra i.

Jag hoppas att ni får en fin sommar med soligt läsväder!

En mysig feelgood

Där rosor faktiskt dör handlar om hur Sandra, helt oplanerat, måste hjälpa sin moster att sköta om Begravningsbyrån Tranan. Mosterns man dör hastigt och eftersom det inte finns några andra som kan hjälpa till känner Sandra sitt ansvar. Hon beslutar sig för att stanna 6 månader och tar tjänstledigt från sitt arbete, det kanske inte gör någonting eftersom hon och sambon ändå har tagit en paus för att fundera vad de egentligen vill.

Oordning

Det händer både tokiga men också allvarliga saker på Begravningsbyrån. Mostern riskerar personlig konkurs och det är inte heller någon ordning på varken bouppteckningar eller de inbokade begravningarna. När sedan den nye begravningsentreprenören Christoffer anställs blir ingenting sig likt.

Del två i serien heter Blott en begravning som tar vid där bok ett slutade. Böckerna finns att låna som e-bok och e-ljudbok, samt som vanlig bok förstås.

Inte för mörkrädda

Det här är den första av sex böcker om Kriminalkommissarie Helen Grace och hennes team som får i uppdrag att lösa svåra fall. Ole Dole handlar om en rad kidnappningar som är mycket finurliga och grymma. Kidnapparen gäckar hela tiden teamet tills Helen upptäcker något som får henne att förstå att det här fallet är mycket värre än hon någonsin kunde ana.

Bok två i serien som heter Bro bro breja handlar om jakten på en hemsk seriemördare som hela tiden lurar teamet tills Helen en dag börjar förstå vad det är som driver mördaren. Men ska hon lyckas överlista och gripa den skyldige?

Svåra minnen

Jag tycker att alla böckerna är spännande och de går att läsa fristående, men det ger ytterligare en till dimension att läsa dem i ordning just för att få följa Helen Grace liv. Hon har en problemfylld bakgrund med svåra minnen som så många av hennes kollegor i andra deckare har. Det här är inte några böcker för den som är lite mörkrädd.

Serien finns att låna som vanliga böcker samt som e-ljudböcker och e-böcker i Biblio-appen.

Ingen sommar utan pelargoner

Den blomma som andas sommar mer än någon annan är pelargonen. Det är inte sommar om jag inte har minst två pelargoner i mitt fönster och två ute på altanen.

Stora pelargonboken är den mest omfattande boken om pelargoner som hittills kommit ut i Sverige, skriver författaren som också har ett särskilt intresse för de vilda arterna. I boken beskrivs cirka 45 vilda arter och cirka 340 odlade sorter. Det var först på 1600-talet som den första pelargonen importerades till Sverige från Sydafrika. Tjocka knölar av Pelargonium triste (kanelpelargon) kom med Ostindienfararna och charmade dåtidens botaniker, inte för sitt blygsamma utseende utan för sin sötaktiga doft på natten.

Kaktuspelargon

Boken är indelad i 8 kapitel och börjar med att beskriva de vilda arterna därefter beskrivs de odlade sorterna. Visste du till exempel att det finns kaktuspelargon? Det är en gammal sort som togs fram i England och Frankrike i slutet av 1800-talet. Sorten är en del av gruppen Zonalpelargoner där även tulpanpelargonen finns med. Den är mycket vacker med tulpanliknande små blommor som aldrig riktigt slår ut, just därför får den det tulpanliknande utseendet.

Skötsel

Pelargonen är en mycket lättskött blomma, skriver Susanna Rosén i kapitlet om odling och skötsel. Särskilt med tanke på de vilda arterna som växer vilt i Afrika i fullt solsken och med sandblandad jord. De behöver mycket vatten och ska helst vattnas på morgonen, vattnar du mitt på dagen dunstar vattnet bort. Vi får också rådet att odla ekologiskt och att ge näring under tillväxtperioden.

Jag tycker mycket om den här boken både för att texten är lätt att förstå och för de fina bilderna. Det är författaren Susanna Rosén samt Anna Skoog som fotograferat bilderna i boken.