Umeå internationella litteraturfestival 16-18 mars 2023

Umeå litteraturfestival 2023

I år gästas festivalen bland annat av Christian Kracht och Marie Darrieussecq. De får sällskap av den sydkoreanska ALMA-pristagaren och bilderbokskaparen Baek Heena. 

Här får du även träffa Mats Söderlund, Andrea Lundgren och Mikael Berglund som är några av de lokala guldkornen. 

Läs mer på Littfestens hemsida

Faserland av Christian Kracht

År 1995. En välbärgad ung man reser planlöst genom det återförenade Tyskland. Han irrar från stad till stad, från hotell till hotell, går på barer, hamnar på fester, nästan ständigt berusad och omgiven av människor han inte känner. Något mörkt närmar sig, det ligger bakom tingen, och historien är aldrig långt borta i das Vaterland, the fatherland - Faserland.

Flickan i Clèves av Marie Darrieussecq

Flickan i Clèves av Marie Darrieussecq

Solange är en trettonårig flicka som bor i den sydfranska byn Clèves. Föräldrarna är ofta frånvarande och då tillbringar hon både kvällar och nätter hos grannarna Madame Bihotz och hennes vuxne son. I skolan pratar tjejerna mycket om sex. Solange och hennes bästa kompis Rose tror sig vara fullvuxna.

En fe på badhusset av Baek Heena

En fe på badhuset är en alldeles oemotståndlig bilderbok som handlar om en flicka som går till badhuset med sin lite stränga mamma. I bassängen träffar hon på en rundlagd gumma som utger sig för att vara en fe. De två leker i vattnet och fen visar en massa hemligheter.

Härlig är jorden av Mats Söderlund

En kväll i september går meteorologen Manne Hofling rakt ut i snöovädret i ett försök att skaffa proviant. Året är 1917, och tillsammans med en assistent arbetar han vid observatoriet i Pårte. Hofling ska aldrig återfinnas. Den svenska fjällvärlden har alltid lockat äventyrare, upptäcktsresande och aktivister, och idag står den i vårt blickfång på ett helt nytt sätt. 

Den underjordiska solen av Andrea Lundgren

Som vuxen tvingas Mela tillbaka till det barndomsland skap som aldrig slutat kalla på henne. Kvar bor hennes  mamma Katja och den lugna Tatu. Personer som alltid funnits på samma plats men ändå vet så lite om världarna inom henne. Ur de gamla rummen stiger en berättelse fram om mörker och längtan. Om ett ensamt barn som oväntat får en bror hon avskyr, men långsamt tvinnas samman med.

Ovanjorden av Mikael Berglund

En av de sista dagarna av sommarjobbet på förskolan i Ammarnäs träffar Oskar renskötaren Eija, storasyster till ett av barnen. Det blir början på en omvälvande relation till Eija och till människorna, fjällen, vattendragen och själva luften omkring henne.
En suggestiv berättelse om samhörighet och tillit, och om hur marken kan upplevas ge vika då två människor lyckas komma varandra riktigt nära, om så bara ett ögonblick i taget.