Mors dag
En högtid då barn firar sina mammor. Det har vi gjort sedan början av 1900-talet. Dagen har kommit att bli allt mer kommersiell. Hur är det att vara mamma? Här hittar du bra boktips, helt gratis!
I ett litet häfte kallat ”Mors dag” som gavs ut 1920 fanns ett antal instruktioner för hur dagen kunde firas
1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.
Ledighet från hushållsarbetet vid denna tid var för en kvinna ovanligt, vilket gör dagens symbolik extra stark. En rimlig tolkning är att mors dag, då som nu, ytterst stärker traditionella könsrollsmönster, eftersom kärnfamiljen alltjämt är den sociala enhet som samhället byggs kring.
Citat hämtat från Nordiska museets webbsida.
Boktips
Att bli mamma. Tankar och känslor kring att vänta, föda och leva med barn
Mest om min mamma
Bortom mammas gata
Mödrar och söner
Att bli mamma
Debutroman av en ung brittisk författare som handlar om en annorlunda uppväxt. En läsvärd och lättillgänglig debutroman med fina miljöbeskrivningar från ett sommarfagert Ungern.
Varför lämnar en kvinna man och barn för att kämpa med revolutionärer i Latinamerika? Och vad har det för samband med en kvinna som faller från en balkong många år senare? Det här är en bokserie med många delar ur folktron. I denna första delen i en trilogi kommer Jannike i närkontakt med vättar, troll och besatta människor. Det var med tvekan jag öppnade Karen Baos debutbok Uppstigandet. På dess baksida dras paralleller till både Legend- och Divergent-serierna och jag undrade om den verkligen skulle kunna leva upp till att jämföras med dessa. Det gjorde den! Det här är en vardagshistoria med människor som tagna direkt ut verkliga livet. Man fångas snabbt av berättelsen och kan bara känna med romanens huvudkaraktör Anette när hon våndas över separationen från dottern. En bok som säkert kan tilltala många vuxna. En riktigt bra bok. En bok som berör mig, som får mig att tänka på personerna när jag gör helt vardagliga saker. Som gör att jag längtar tills jag kan slå mig ner i lugn och ro och bara läsa, läsa, läsa. Precis så var det med Och jag lät mig vältas! En stark skildring om saknad och sökande efter moderskärlek. Bibblo tipsar om mor och barn-romaner
Sommarboken
By:
Hall, Emylia
Review by:
Webbredaktionen
Låt mig ta din hand
By:
Alsterdal, Tove
Review by:
Jan Olofsson
Den femte systern
By:
Sandén, Mårten
Review by:
Annelill Mickelsson Vallin
Uppstigandet
By:
Bao, Karen
Review by:
Annelill Mickelsson Vallin
Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt
By:
Bivald, Katarina
Review by:
Annelill Mickelsson Vallin
Och jag lät mig vältas
By:
Tamm, Elin
Review by:
Hilkka Horsma
Den som lever stilla
By:
Skov, Leonora Christina
Review by:
Julia Åhl Kunto
Döden - förr eller senare tvingas vi alla att hantera det faktum att vi inte är odödliga varelser. Men flertalet av oss, inklusive jag själv, undviker helst att tala med nära och kära på allvar om just döden. Will Schwalbe är inte heller något undantag. “Bygger inte allas liv på en lögn?”
Bokklubben vid livets slut
By:
Schwalbe, Will
Review by:
Hilkka Horsma
Det vita kallbadhuset
By:
Steen, Thorvald
Review by:
Julia Åhl Kunto
För den som tycker om att läsa berättelser som utspelar sig i vår närmiljö här i Norrbotten finns nu Pojken vid forsen. Det är en finstämd släkthistoria om pojken Vilmo. Vi får följa Vilmo från hans födelse på 1880-talet ända fram till hans död på 1950-talet. Ibland har jag knappt tid att läsa. Men om boken jag läser är riktigt bra får den följa med mig överallt. Jag lät dig gå har bott i min väska och jag har stulit några minuter här och där så ofta jag bara kunnat.
Pojken vid forsen
By:
Berglund, Siv
Review by:
Hilkka Horsma
Jag lät dig gå
By:
Mackintosh, Clare
Review by:
Hilkka Horsma