Alla hjärtans dag

Två händer håller i varandra

Alla hjärtans dag har sitt ursprung i den medeltida anglosaxiska seden att bilda par den 14 februari. På de brittiska öarna fanns en föreställning om att fåglar bildade par just detta datum, vilket kan ha fungerat som en inspirationskälla. Men det är fram för allt prästen Valentinus i antikens Rom som brukar kopplas till firandet. Enligt legenden led Valentin martyrdöden år 270 efter att mot kejsarens vilja vigt unga älskande par.

Det första Valentinkortet

I berättelserna plockade prästen blommor i klosterträdgården som han gav till unga kärlekspar (de första valentinbuketterna). Innan han avrättades ska han ha smugglat ut ett kort till fångvaktarens dotter som han var förälskad i (det första valentinkortet). Valentin har därför blivit alla förälskade ungdomars skyddshelgon.

Det svenska alla hjärtans dag-firandet importerades först 1956 av varuhuset Nordiska kompaniet i Stockholm. 1964 tog även svenska blomsterhandlare fasta på idén och bidrog till att lansera detta som ”Vänskapens och Kärlekens dag”.
Källa: Institutet för språk och folkminnen

För att fira dagen så bjuder vi här på en bukett av vänskapliga lästips.

Samtal om natten av Claire Daverley

För Rosie och Will finns det ett före och ett efter. De träffas som tonåringar och trots att de är så olika uppstår en förtrolighet mellan dem. En förtrolighet som på många sätt innebär att de är varandras stora kärlek. Men så inträffar en stor tragedi och med den följer sorg och skuld. Rosie och Will står inte längre ut med att träffas. Men tragedin binder dem också samman, för alltid.

Käraste vänner av Katarina Widholm
Året är 1949 och Betty fyller 30 år. Födelsedagen firar hon tryggt tillsammans med man, barn, släkt och vänner. Äktenskapet med Olof bygger på förtrolighet och vänskap, tillsammans har de fått sonen Anders.

Men under ytan är allt inte lika bekymmersfritt. Olof börjar dra sig undan och Betty saknar deras gemenskap. Samtidigt hopar sig de ekonomiska bekymren och när Betty dessutom blir osams med bästa väninnan Viola är inget längre som det varit.

Finns även att läsa som talbok och att läsa eller lyssna på som e-bok i appen Biblio. Kom igång med e-böcker.

Medan livet pågår av Jenny Fagerlund
Julia är helt nöjd med tillvaron. Hon har ett jobb som hon älskar och tjänsten som byråchef är inom räckhåll. När hon är med om en olycka förändras allt och livet sätts på paus. Utan det sammanhang hon är van vid kämpar hon med att hitta rätsida i tillvaron och det sista hon vill är att släppa in nya människor i sitt liv.

Men när Agnes – en envis och smått enerverande granne – dyker upp dröjer det inte länge förrän hon har lyckats nästla sig in i Julias liv. Fast allt är inte så enkelt som Agnes vill få det att låta som, och livet kommer med fler överraskningar än vad Julia har räknat med.

Finns även att läsa som talbok och att läsa som e-bok i appen Biblio. Kom igång med e-böcker.

En vänskap av Silvia Avallone

Efterlängtad ny roman av författaren till Stål och Där livet är fullkomligt.

Om någon hade bett Elisa tala om exakt när hennes och Beas vänskap började skulle hon inte ha kunnat svara. Var det den där kvällen när Beatrice dök upp på stranden - plötsligt, som en stjärna som föll ner från himlen? Eller var det senare, när de stal ett par jeans i en exklusiv butik och flydde på sina moppar? Slutet är hon däremot säker på, trots att det har gått tretton år gör det fortfarande ont. 

Finns även som talbok, bokcirkelkasse och att läsa eller lyssna som e-bok i appen Biblio. Kom igång med e-böcker.

En oväntad vänskap av Abdel Sellou

Abdel går på anställningsintervju.

Han gör det för att få en underskrift så att han ska kunna få ut bidragspengar att arbeta är han inte så intresserad av. Hela sin tonårstid har han levt som smågangster på Paris gator, helt bortom sina adoptivföräldrars kontroll, och han är beredd att göra lite vad som helst som kan resultera i pengar om det bara inte är alltför ansträngande.

Det är en stenrik man i rullstol som intervjuar honom. Han är totalförlamad efter en skärmflygningsolycka och behöver hjälp med precis allt.

Varför blir Abdel erbjuden tjänsten som personlig assistent åt Philippe Pozzo di Borgo i hans palats? Varför tackar han ja? Hur kommer det sig att han stannar i tio år?

Finns även som talbok och att läsa eller lyssna som e-bok i appen Biblio. Kom igång med e-böcker.

100 år med Lenni och Margot av Marinanne Cronin

Livet är kort. Ingen vet det bättre än 17-åriga Lenni som bor på en terminalvårdsavdelning på Glasgows sjukhus. När hon går med i en konstterapigrupp träffar hon Margot, en rebellisk åttiotreåring från avdelningen bredvid.

I väntan på det oundvikliga bestämmer de sig för ett gemensamt projekt: tillsammans ska de måla etthundra tavlor, en för varje år som de levt. Genom att gestalta och dela med sig av sina livsberättelser kommer de allt närmare varandra och Lenni inser vilken gåva livet kan vara även när det håller på att tas ifrån oss.

Engelsk underhållning när den är som allra bäst - en smart, rolig och sorglig roman om livets stora frågor.

Möss och människor av John Steinbeck

De skönaste planer, de må vara uppgjorda av möss eller människor, går ofta om intet, säger Robert Burns i sin dikt som gett namn åt John Steinbecks mästerliga lilla roman om de två kringvandrande lantarbetarna Lennie och George. George har hand om förståndet och fantasin och får ständigt för den snälle men klent begåvade Lennie berätta om deras gemensamma framtidsdröm, en egen bondgård i Kalifornien.

Denna klassiker har genom åren kommit ut i olika upplagor och finns även som talbok och ljudbok.

Vänskap & varma tassar: berättelser om människans bästa vän

I den här boken delar några av Sveriges mest uppskattade författare och skribenter med sig om sitt liv med hund. De berättar om den villkorslösa kärleken, glädjen i vardagen och insikter om livet de har fått tillsammans med sin fyrfota vän. Det är en rolig och varm bok som också innehåller stråk av sorg, och den speglar den unika relationen mellan hund och människa som funnits sedan urminnes tider.

Boken vänder sig till hundägare, till dig som går i hundtankar eller rent av undrar vad tjusningen med en hund egentligen är. Kanske hamnar också boken i händerna på en och annan kattmänniska som därmed kan omvändas.

Finns också att läsa som e-bok i appen Biblio. Kom igång med e-böcker.

Kärlek på svenska av Marit Kapla

Kärlek på svenska av Marit Kapla

Här berättar en rad människor i olika åldrar och med olika bakgrund öppenhjärtigt om kärleken i sina liv. De bor allihop i Sverige, från Ystad i söder till Karesuando i norr.

Deras unika erfarenheter och formuleringar är kärnan i en drabbande skildring av kärlekens villkor i vår tid. Ja, kärleken har verkligen många ansikten: från förälskelsens berusning till vardagens omtanke. Men här finns också sorgen i att bli lämnad och destruktiva relationer.

Marit Kapla belönades med Augustpriset för sin debutbok Osebol